Bullshithunter: prekyslenie, PH, alkalická strava

28 júl

Berieme si na mušku až príliš obľúbený mýtus posledných mesiacov – prekyslenie organizmu, PH a alkalická strava. Pozrieme sa mu pekne na zúbky (a že je teda poriadne štrbavý).

1. Tepperwein a jeho biznis

Ako prvé sa treba pozrieť na pôvod celého PH mýtusu. V našich končinách za ním stojí v prvom rade „liečiteľ a terapeut“ (čítaj – majster šarlatán) nemeckého pôvodu – Kurt Tepperwein. Väčšina popisov tvrdí, že pracoval ako poradca / podnikateľ / obchodník a zrazu sa jedného pekného dňa rozhodol, že „s tým sekne“ a ide radšej prísť na príčinu všetkých chorôb (znalosti obchodníka sú v tomto ideálna kvalifikácia). Tú podľa neho našiel v tom čo ľudia konzumujú – vraj priveľa kyslého a primálo zásaditého (resp. priveľa kyselinovorného a primálo zásadotvorného).

Treba si povedať na rovinu, že s jeho „obchodnou“ činnosťou rozhodne nesekol, nech tvrdí čo chce. Práve naopak. O jeho šibnutej teórii prekyslenia napísal hromadu kníh (tým nemyslím dve/tri, ale cez 40) a pod svojim menom / firmou predáva predražené multiminerálne a multivitamínové doplnky výživy „na odkyslenie“. Geniálny biznis plán, hodný majstra. Recept je jednoduchý:

  1. Zoberieme problém, ktorý majú vo väčšej, či menšej miere všetci (choroby).
  2. Ohovoríme konkurenciu (klasickú medicínu), sem pridáme kus konšpirácií, aby to ľudia viac žrali.
  3. Vymyslíme si svoju teóriu, ideálne ak by sa dalo niečo jednoduché pri nej aj zmerať (uveriteľnosť u plebsu porastie prudko nahor).
  4. Napíšeme o tom hrču kníh, na ktorej samozrejme pekne zarobíme.
  5. Keďže všetci už vedia, že majú problém a že ja som im ho ukázal, teraz mi veria a je ideálny čas predať im okrem kníh aj nejaké predražené a neúčinné produkty.

Prakticky univerzálny šarlatánsky návod, ktorý sa dá aplikovať dookola a ktorý používa snáď každý šarlatán pôsobiaci v oblasti zdravia (viď napr. Simoncini so sódou bikarbónou). To sú akože tí, ktorí oproti veľkému zlému farmapriemyslu vraj na ľuďoch nechcú zarobiť (škoda že ich zisky vravia o niečom inom).

2. PH stravy a teória prekyslenia organizmu

Prejdime k tomu podstatnému, k samotným žvástom o prekyslení. Tepperwein svoju teóriu vystaval na tvrdení, že všetko čo konzumujeme má nejaký „PH efekt“ (je to buď kyslinotvorné, alebo zásadotvorné), že podľa toho, aké je zloženie našej stravy, sa toto PH „prenáša“ ďalej do nášho tela, že ovplyvňuje PH celého nášho organizmu a že ten sa s tým musí vyrovnať. Že to tak robí v krvnom riečišti (PH krvi nesmie klesnúť pod istú hodnotu), že na reguláciu telo využíva minerály z kostí, zubov atď a že keď to nezvláda, prichádzajú choroby (od nádchy až po rakovinu).

Celé to vraj môžeme ovplyvniť tým čo jeme, pijeme a ako rozmýšľame, a merať sa to dá krásne pomocou lakmusových papierikov, ktoré stačí očúrať.

Toľko bullshit, pozrime sa mu teraz na zúbky.

3. Tvrdenie: Všetko čo konzumujeme v nás zanecháva nejaký PH odpad

Čo sa potravín týka, je pravda že môžu zanechávať nejaký „PH odpad“ (podľa toho ich následne Tepperwein a jemu podobní rozdelujú na tie „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“). Teda aby sme boli konkrétnejší, zanechávajú zbytkové látky po ich spracovaní, ktoré ovplyvnia PH nášho moču. Keďže sú merateľné v moči, je logické, že sa z nášho tela vylučujú.

Samo o sebe už toto značne nabúrava celú PH teóriu, tá totiž sama tvrdí, že telo musí nutne dodržať viacmenej konštantné PH krvi. Ak sa nám teda do krvi dostane nejaká kyselina, má ju telo (podľa celej slávnej teórie o prekyslení) samé zneutralizovať. V moči by sme teda logicky nemali namerať nič, mal by obsahovať len neutrálne (zneutralizované) zvyšky. Ibaže by to tak ako popisuje majster šarlatán vôbec nefungovalo.

Poďme späť k tomu PH odpadu. Ten vzniká na základe obsahu kyselinotvorných (fosfáty, či zlúčeniny síry), alebo zásadotvorných látok (zlúčeniny vápnik, horčík, draslík) (zdroje:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810,  http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.26.11.1113).

Tieto látky však neobsahuje všetko čo konzumujeme. Vo všeobecnosti  s dá povedať, že živočíšne produkty a obilniny (všetky, vrátane celozrnných) sú kyselinotvorné a ovocie so zeleninou sú zásadotvorné. Oproti tomu, čisté tuky, cukry a škroby sú neutrálne – neobsahujú totiž žiadne proteíny, zlúčeniny síry ani minerály. Pre porovnanie si pozrime všetkým milovníkom teórie prekyslenia známy obrázok/diagram.

 prekyslenie diagram potravin

zdroj:http://abysportnebolel.sk/vyziva/prekyslenie-organizmu/

Resp. aj iná verzia:

zasadita strava

 

zdroj: http://www.osud.cz/nazorne-co-je-zasadite-co-kysele

Tu sa ešte šarlatán viacmenej pridŕžal známych faktov, no už mu zopár vecí „ušlo“. Aby sa knihy a hlavne produkty dobre predávali, potreboval spraviť bubáka hlavne z bežnej stravy, ktorá je plná cukru a škrobov. Preto už začal fabulovať a démonizovať cukor, zemiaky, či strukoviny a naopak propagovať (ako zásadotvorný) napr. oliv.olej. Realia je však taká, že tieto potraviny „PH odpad“ nezanechávajú buď vôbec, alebo opačne ako tvrdí.

4. PH moču a krvi

Budem citovať MUDr. Michala Pijáka:

„Ľudské telo má efektívne mechanizmy na udržovanie konštantného pH, takže žiadna konzumácia tzv. alkalickej alebo kyslej stravy nemá vplyv na pH telesných tekutín. Zmeniť sa môže iba pH moču, ktorého alkalizácia zvyšuje riziko infekcií a zvýšenej tvorbe kalcium fosfátových kryštálov.“

Najväčšou sprostosťou je tvrdenie, že čím zásaditejší je váš moč, tým lepšie. Toto odporúčanie ignoruje skutočnosť, že pH moču nie je dobrým ukazovateľom vnútorného prostredia, ktoré sa u zdravého človeka udržuje v konštantnom rozmedzí, v dôsledku regulačnej funkcie respiračného traktu a renálnych tubulov. Už malé oslabenie funkcie renálnych tubulov, napríklad vekom alebo už pri nadmernom príjme tekutín má za následok zhoršené hospodárenie s minerálmi a poruchu koncentračnej schopnosti a vylučovania aniónov. Takáto porucha má za následok produkciu zriedeného moču, s vyšším pH, čo je spojené s vyšším rizikom vzniku metabolickej acidózy.“

Môže sa teda kľudne stať, že PH moču budete mať krásne zásadité, no v reáli budete trpieť metablickou acidózou (a to už je reálny a vážny stav prekyslenia vyžadujúci liečbu, nie nejaká šarlatánska blbosť ušitá na každého).

Takisto PH moču nie je, nebolo a ani nebude ukazovateľom PH inde v tele. Je to proste PH moču, nič viac, nič menej. Nereflektuje PH krvi, ani ničoho iného v tele. Ostatne dokazuje to mnoho zdrojov – relevantné štúdie, nie vyfabulované fakty vycucnuté z prsta a učesané do šarlatánskej knihy – http://advan.physiology.org/content/33/4/275.full, či http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8878808&fulltextType=RV&fileId=S0007114513000962.

5. Tvrdenie: telo si reguluje PH odoberaním minerálov z kostí

Na reguláciu PH potravy, používa naše telo všetko možné, len nie kosti.

V žalúdku je pri trávení PH kyslé (biológia, 6. ročník), ktoré sa pred prechodom potravy o čriev zneutralizuje a postupne zmení na mierne zásadité. Toto všetko si organizmus majstruje sám, pomocou orgánov tráviaceho systému. Z biológie 6. ročníka tiež vieme, že živiny sa vstrebávajú do tela v črevách – tam, kde je to PH vždy zásadité (inak by vám rozleptalo sliznicu alebo vás veľmi rýchlo prehnalo – podráždená sliznica sa vie hýbať pekelne rýchlo).

Do krvného riečišťa sa tak nedostáva žiadny „kyslý odpad“ – nemá sa odkiaľ, pretože celkové PH sa reguluje v rámci tráviaceho traktu. Nezmyselné je aj tvrdenie, že telo využíva na neutralizáciu kyselín v tele vápnik z kostí, či zubov (http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8878808&fulltextType=RV&fileId=S0007114513000962)

Konkrétne, pre zneutralizovanie kyselín zo žalúdka a zvýšeniu PH pred vstupom do čriev na zásadité, telo produkuje bikarbonáty (hydrogén uhličitany). Na ich výrobu telo používa napr. CO2 – oxid uhličitý (pre staršie generácie – kysličník uhličitý). Toho má naše telo plno, keďže je to „opadný produkt“, ktorého sa zbavujeme vydychovaním (https://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate).

70 až 75 % CO2 si naše telo uchová vo forme kyseliny uhličitej (H2CO3), ktorú si vie rýchlo zmeniť na bikarbonát (HCO3-). V celej rovnici nájdete len tri prvky – vodík, uhlík a kyslík.

Čo je podstatné, po vápniku v celom tomto procese nie je ani smrad. Nič, proste žiadne odvápnenie, kradnutie kalcia z kostí, či zubov sa nekoná. 

6. Tvrdenie: prekyslenie spôsobuje všetky choroby vrátane rakoviny

Opäť budeme citovať MUDr. Michala Pijáka:

„Je všeobecne známe, že rakovinové bunky majú odlišný metabolizmus ktorý je charakterizovaný prednostným využívaním anaerobnej glykolýzy aj pri dostatnčnom príjme kyslíke (Warburgov efekt) a zvýšenou rezistenciou na hypoxiu, t.j. schopnosťou existovať v hypoxickom a tým aj v kyslom prostredí. Žiadna systémová alkalizácia, nie je schopná ovplyvniť prostredie nádoru. To by sa dalo dosiahnuť iba priamym zásahom lokálne do nádorového tkaniva. To čo ten pán tvrdí je typickou ukážkou, ako zástancovia tzv. alternatívnej medicíny preceňujú a prekrucujú význam niektorých známych poznatkov, vymýšľajú nezmyselné teórie, ap. len aby prilákali naivných klientov.“

Je to celé logické – keďže ten odpad, ktorý skresľuje PH moču proste vyčúrame a naše telo ho nikde nevstrebe, ani v nás donekonečna nekoluje, neovplyvní ani PH krvi a teda už vôbec nie PH v nejakých tkanivách organizmu – napr. PH nejakého nádoru.

Žiadne dodržiavanie zásaditej stravy, či žranie doplnkov výživy na odkyslenie vás rakoviny nezbaví (skôr naopak, koledujete si k nej napr. ešte aj o infekciu močového mechúra či iné problémy).

7. Tepperweinove doplnky

Pozrime sa aj na zloženie tých zázračných Tepperweinových doplnkov. Napr. taký ROYAL PLUS:

Majte prosím na pamäti, že v zložení potravinových doplnkov a iných výrobkov kde je toto zloženie povinné – sú uvádzané zložky vždy podľa poradia „čoho je najviac to je prvé“, čiže čím ďalej sme v zložení, tým menej sa tam danej látky nachádza.

Zloženie: maltodextrín, sacharóza, okysľovadlo: kyselina citrónová, akáciová vláknina, prírodný extrakt zo zeleného čaju,
regulátory kyslosti : uhličitan vápenatý, káliumcitrát, uhličitan horečnatý, nátrium citrát. Prírodný extrakt z lipových
a kamilkových kvetov, kyselina askorbová (vitamín C), hydrogenfosforečnan sodný, aróma, riboflavín (vitamín B2),
pyridoxín hydrochlorid (vitamín B6).

Maltodextrín a sacharóza – sú jednoduché sacharidy, ten prvý známy hlavne vo výžive pre športovcov, ten druhý každej gazdinke ako cukor (http://sk.wikipedia.org/wiki/Sachar%C3%B3za). Áno, ten cukor, ktorý sám Tepperwein démonizuje ako jeden z dôvodov prekyslenia, potom predáva ako „prostriedok proti prekysleniu“. Dá sa k tomuto vôbec povedať niečo viac?

Okrem toho tm nájdeme už len zopár minerálov a vitamínov + extrakt zo zeleného čaju.

Cena tejto „zmesky“ je bežne okolo 40€ za 400g balenie. Väčšinu z toho balenia tvorí práve cukor a maltodextrín. Koľko tých vitamínov a minerálov tam nájdeme?

  • Vitamín C – 500mg na 100g – tj. v celom balení sú celé dva  gramy vitamínu C.
  • Vitamín B2 – 2,5mg na 100g – v celom balení 10mg vitamínu B2.
  • Horčík (magnézium) – 450mg na 100g – v celom balení teda 1,8g Magnézia.
  • Sodík – 364mg na 100g – v celom balení cca 1,5 g sodíka.
  • Zelený čaj – obsah neznámy (asi pre istotu).

Pre porovnanie, cena balenia vitamínu C, kde dve tabletky – opakujem, dve tabletky, majú spolu 2 gramy vit. C (čiže sú ekvivalentom množstva vit. C v šarlatánovom bordeli), stojí cca 3,30€ (a tých tabletiek je tam 37 – nie len dve – http://www.medpharma.sk/vitaminy/vitamin-c-1000-mg-so-sipkami-pred-zeny-ucinok-37-tabliet).

Podobne to je s vitamínom B2, v hociakom b-complex multivitamíne je cena neporovnateľne nižšia – cca 2€ (napr. http://www.klubzdravia.sk/produkty/bkomplex-vitamin-c_4.aspx). O magnéziu nehovoriac (to býva ešte lacnejšie).

Bonusom je sodík, ktorého máme vďaka soli v strave väčšinou skôr prebytok a prakticky neexistuje dôvod na jeho suplmentáciu.

Zelený čaj vychádza najdrahšie – za cca 11 EUR 90 tabliet po 200mg (http://www.bodyworld.sk/spalovac-tuku-tea-x-scitec-nutrition-90-kaps-870).

To, že v daných množstvách a pri popisovanom dávkovaní ROYAL PLUS brajglu, nedostanete nič z toho do tela ani v minimálnej odporúčanej dávke a teda vaše peniaze vyhadzujete prakticky von oknom, sa rozpisovať ani nejdem. Podstatné je jedno:

Všetko čo vám ponúkne šarlatánsky výrobok si teda vyskladáte ďaleko „čistejšie“, bez zbytočného cukru a v účinných dávkach za menej ako tretinovú cenu.

8. Účinok alkalickej stravy

Samotná alkalická strava v 100% podobe je vlastne vegánstvo – čiže odmietanie živočíšnej potravy na úkor tej rastlinnej. Vlastne je ešte prísnejšie – za nevhodné označuje aj obilniny, či strukoviny a teda je to skoro vitariánsky prístup k strave (to sú ultimátni šialenci, ktorí nežerú okrem vybranej – prevažne surovej zeleniny, semienok, orieškov a ovocia vlastne nič iné).

Takáto strava je pre telo škodlivá, a ani zďaleka nie je prirodzená.

Vo svojej miernejšej (nie stopercentnej) forme, by strava pre odkyslenie vyzerala trošku použiteľnejšie. Teda v porovnaní s bežnou stravou. Priniesla by totiž do jedálnička viac zeleniny a ovocia, okrem iného aj na úkor napr. obilnín, či veľkého množstva mäsa a mäsových výrobkov. Bohužiaľ by však ani zďaleka nebola ideálnou stravou, keďže ani trochu nerešpektuje individualitu a tie najkvalitnejšie zdroje bielkovín (živočíšne) zakazuje úplne všetky.

Problém je, že väčšina ľudí na zmenu jedálnička nemá náladu, čas, či peniaze, … resp. im sa proste nechce. Majú radi nezdravé polotovary a sprocesované výrobky plné nezdravých tukov, s vysokým glykemickým indexom, a prebytkom energetickej hodnoty na úkor tej nutričnej.

Takí ľudia potom siahnu po Tepperweinových doplnkoch. A tu je kameň úrazu. Stravu si nezlepšia ani za mak, len čúrajú po papierikoch a tlačia do seba hrče predražených a zároveň neúčinných (kvôli množstvu v jednej dávke) multivitamínov a multiminerálov.

Paradoxne tak práve tá snaha o „zdravie“, im ho môže ešte viac podlomiť – napríklad infekciou močového mechúra (to kyslé prostredie v ňom si organizmus nedrží pre nič za nič).

Celá slávna teória prekyslenia nie je žiadna spása ľudstva, ale len šikovný obchodný ťah, ktorý namiesto skutočného zdravia ľudí hľadí len na plné vrecko jej autora.

Ďalšie relevantné zdroje k problematike:


42 komentárov to “Bullshithunter: prekyslenie, PH, alkalická strava”

  1. Tibor júl 30, 2013 at 10:25 #

    Nie som odborník aby som vedel posúdiť reálny proces v tele v súvislosti s PH ale sám som si skúsil dbať na zásaditej strave a keďže prevádzkujem 2 bio obchody a rád sa rozprávam z ľuďmi o strave a môžem povedať že sú ich stovky ktorým zásaditá strava pozitívne zmenila ich zdravotný stav či už potravou alebo zelenými potravinami. Únava zlé trávenie a iné ťažkosti sa zmiernili alebo úplne odstránili. Je pravda že je nekonečne veľa pseudo odborníkov každý má svoju teóriu určite teda nieje každá správna. Skôr by si mal každý sám sledovať čo mu sedí vyhovuje a ako to mení a ako sa cíti. S celého článku by som súhlasil asi len stým produktom ktorého zloženie mi zdraviu prospešne rozhodne moc nepríde.

    • Žrútik Nenažraný júl 30, 2013 at 22:41 #

      1. rozlisujme prosim ucinky zmeny stravy ako takej a to co hlasa teoria o prekysleni a PH.

      odporucania ako minimalizovat mucne jedla, pridat viac zeleniny atd su vseobecne zdraviu prospesne (v porovnani s beznym stravovanim vacsiny obyvatelstva). ak niekto prestane do seba tlacit hrce peciva a cestovin a nahradi ich zeleninovymi salatmi prvotny efekt je samozrejme rychly a aj badatelny. telo sa po dlhych rokoch vdaka obmedzeniu kalorii a prechodu na sacharidy s nizsim glykemickym indexom, zacne zbavovat tukovych zasob, nove zdroje energie v podobe „pomalych sacharidov“ dodaju energiu dlhodobejsie – priebezne a nie narazovo oproti tym predtym konzumovanym, rovnako ako aj rapidne vyssie mnozstvo vlakniny a redukcia bielej muky ci cukru zlepsi travenie (vlaknina ulahci vylucovanie + posobi ako prebiotikum a obmedzenie jednoduchych cukrov je jednym zo zakladnych krokov napr. aj pri protikandidovej diete).

      inak povedane, prakticky vsetko spominane nie je dosledok ziadneho „zvysenia PH“, ale suhra jednotlivych efektov zloziek novej stravy.

      problem nastava po dlhodobom dodrziavani tohto stravovacieho stylu v jeho extremnej podobe – postupne vznikne deficit vitaminov, mineralov ci inych zloziek, ktore telo ziskava konzumaciou zivocisnej zlozky postravy. tak ako sa najdu ludia ktori su nadseni po prejdeni na bylinozravectvo, tak su aj nadseni ludia ktori sa po dlhodobom veganceni rozhodli zapojit znovu do jedalnicka aj zivocisnu zlozku. taktiez popisuju mnoho „zlepseni“ a nie je dovod im neverit – po obdobi deficitu znovu vratili do stravy mnohe potrebne ziviny.

      2. druha vec je, ze sice tento prechod na „zasaditu stravu“ vie odstranit niektore zdravotne neduhy vdaka novym zlozkam v potrave, nedokaze uz ale liecit zavazne choroby ako rakovina.

      to je cisty bullshit a klamanie ludi s cielom obohatit sa. navyse je to klamanie velmi premyslene, kedze namiesto toho aby sa seriozne popisali zakladne ucinky vyssieho prijmu zeleniny a obmedzeni psenice ci cukru, tak sa vykonstruuje tvrdenie o akomsi zazracnom PH, ktore je akoze aj meratelne, zafabuluje sa vymyslenymi tvrdeniami o tom ze moc reflektuje PH celeho tela a potom sa uz len doda ze vlastne to lieci vsetko na svete od chripky, cez malariu az po rakovinu ci alzheimera.

      • P júl 31, 2013 at 12:18 #

        Dobry den,

        Zdravou vyzivou sa zaoberam niekolko rokov.
        Nie z dovodu, zeby som bol chory (aj ked sa mi pomocouy zasaditej stravy odarilo odburat alergiu), ale preto ze som sportvec pozadujuci od svojho tela vysoky vykon. Moc podcenujete ph v organizme. celkovo nieje to vsetko len o ph, ale je to velmi dolezita sucast celho fukkcneho komplexu „zdrave vykonne telo“. vyrovanim ph a prisunom spravnych enzymov sa mi podarilo znasobit svoj dovtedy tazko vydrety vykon.
        to co sa pise hore v clanku su absolutne bludy, skusal a neustale to skusam sam na sebe a mozem potvrdit, ze aj spravna hladina (7.36 a >) pomoze cloveku zit zdravo bez chorob.
        Celkovo je to na velmi dlho popisat vsetky aspekty na ktorych zalezi, ale ph je ver, ze jeden z nich.

        • Žrútik Nenažraný august 18, 2013 at 12:13 #

          PH ako ho popisuje Tepperwein nie je ziadna sucast „doleziteho komplexu pre zdrave a vykonne telo“. je to bullshit.

          vasa osobna skusenost je pekna, no polozte si sam sebe otazku – odbural ste alergiu „vdaka teorii o PH“, alebo „aj napriek teorii o PH“? vacsinou ked sa clovek zacne zaujimat o svoje zdravie, zacne aj experimentovat a to ako so stravou, tak aj s inymi faktormi. realita je taka ze je potom velmi tazke bez hladenia na zname fakty, urcit co konkretne a preco pomohlo. niekomu pomoze vyssi priejm vlakniny, inemu viac nejakeho vitaminu, obmedzenie konkretneho alergenu v strave atd. a to sme len pri strave. dalsie faktory su fyzicka aktivita, spanok atd.

          vzhladom na neexistensiu niecoho ako to Tepperweinove PH, je iste, ze vam pomohlo nieco uplne ine (akurat ze neviete co).

          zit zdravo a bez chorob pomoze cloveku hlavne pestra a kvalitna strava. ak si vdaka Tepperwenovym bullshitom do jedalnicka doplnite viac zeleniny a ovocia, na ukor napr. muky a cukru, nie je to potvrdenim jeho teorie ze za vsetko moze akesi PH. potvrdzuje to len fakt, ze zelenina a ovocie su zdrave a naopak hromada vyrobkov z muky a cukru prave na ukor zelovocu je nezdrava.

          rozmyslajte nad tym kym pripisete zazracny ucinok niecomu neexistujucemu ;)

      • Emanuela júl 31, 2013 at 12:19 #

        Ja som si tiez myslela ze to su velke hluposti, nakolko som ale dostavala z okolia otazky co si o tom myslim pozrela som sa na vedecke publikacie… a na moje naozaj velke prekvapenie sa nasli take, co napriklad prave sodu bikarbonu podporili napr. vyberam: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23288510 a na PUBMEDe sa ich da najst viac… Najprv som sa pozrela ako to je s tym pH.. a veru ja som sa tiez ohanala tym ze telo si ho drzi stabilne ale aj to stabilne ma urcity rozsah a napriklad soda bikarbona ovplyvnila pH krvi k zasaditemu (samozrejme v tom malom rozmedzi)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3623762/ a niektori autori uvadzaju ze uz ta mala zmena ma ucinky. Teda urcite sa napise plno hluposti a vysvetlenia co ludom davaju na podporu svojich teorii byvaju ozaj smeisne ale na zaklade prieskumu nemozem uplne vylucit ze „na tom pH cosi bude“.

        • Žrútik Nenažraný august 18, 2013 at 12:05 #

          prva studia: spomenuta je aj v clanku – vravi o tom ze sa tumor siri do „kyslejsich obalsti“ (tie si „vytvara sam“ produkciou ionov vodika ktore nasledne okysluju okolie). ako experiment sluzilo sledovanie buniek tumoru pod mikroskopom. jedna sa teda o podmienky znacne ine ako v tele a jedinym zaverom studie je, ze soda bikarbona zneutralizuje PH ktore si tumor sam znizuje a brani tak jeho sireniu. nenici ho vsak a tiez sa nejednalo o test so vsetkymi moznymi druhmi rakoviny. dana studia je absolutne nedostatocna na podporu tvrdenia o tom ze by oralne podavana soda bikarbona zastavovala sirenie nadoru v tele. (je to ako predpokladat ze ak v laboratoriu kvapnem vosk pod mikroskop a on sa „rozleje“, tak ze sa to iste stane aj trebars v mozgu, keby tu kvapku vosku skonzumujem)

          druha studia: v prvom rade je dobre nastudovat si to ta skutocna „acidoza“ vlastne je. s tym co sa u nas siri intenetom ako „prekyslenie“ nema spolocne okrem podobneho nazvu v podstate nic (vznika inak, nie stravou). tiez je dobre si zistit co sa deje pri atletickom vykone v tele. v tejto oblasti ma soda bikarbona preukazane ucinky na zvysenie vykonu, resp. neutralizaciu niektorych kyselin produkovanych hlavne pri sportovych aktivitach. nejedna sa vsak o ziadny dokaz toho, ze by pomahala pri neutralizacii nejakeho neexistujuceho „prekyslenia organizmu“ ktore popisuje Tepperwein, ci Simoncini.

          na tom PH bohuzial nie je nic okrem nebezpecenstva ktore hrozi ludom s rakovinou ak uveria ze im toto sarlatanstvo pomoze.

  2. Aneta august 4, 2013 at 22:59 #

    a čo keby si nám radšej povedal čo pomáha? pomaly už aj ovocie a zelenina sú zlé lebo keď prejdú tráviacim traktom tak vyjde z toho veľké hovno že. Je toho ešte toľko čo o ľudskom tele sami doktori nevedia, nedokážu vysvetliť ale očividne sú ľudia len chorlavejší, alergickejší, a majú slabšiu imunitu, že asi liečenie s tou klasikou medicínou nebude všetko v poriadku!

    • Žrútik Nenažraný august 18, 2013 at 11:46 #

      Aneta: mame povedat co pomaha „comu“? proti Tepperweinovmu „prekysleniu“? nic take bohuzial neexistuje. vlastne ano. pomaha proti nemu citat odbornu literaturu, nie sarlatanske zvasty ;)

      ze by bli ovocie ci zelenina zle nikde netvrdime. mali by byt pevnou sucastou jedalnicka, no nie na ukor dalsich dolezitych zloziek stravy a uz vobec nie ako vysledok sfanatizovania sarlatanskymi tvrdeniami.

      cuovali by te sa ale moderna medicina toho vie celkom dost. minimalne rozhodne viac ako sarlatani, ktori behaju vsade okolo, rozhadzuju rukami a vykrikuju ze doktori su zli, podplateni farma firmami a ide im vlastne len o to ako vsetkych zabit.

      za tazkosti ako alergie, problemy s imunitou atd nemoze moderna medicina. to su dosledky zlej zivotospravy, prostredia, ci napriklad aj vrodenych „defektov“. nemozete valat vinu za to, ze clovek sam odmieta odstranic pricinu, na modernu medicinu ktora v takych pripadoch robi co moze – riesi priznaky a minimalizuje skody. bohuzial, tu robia casto doktori chybu, ze cloveku casto daju „lieky“ a nestaraju sa napr. o jeho zivotny styl, je to vsak aj problem pacientov, ktori si nie len ze sami nepytaju odporucania na to „co v zivote zmenit“, ale dokonca vacsinou doktora s podobnymi navrhmi poslu do zadku.

      sam som mal napr. problem s vysokym tlakom, ktory som uspesne vyriesil bez tabletiek, tie by mi kardiologicka bola ochotna dat hned, no pred tym sa ma spytala „chcete to riesit tabletkami, ci ideme menit zivotospravu?“. a ak by sa to nespytala sama, tak by som sa jej spytal rovno ja, ci nie je cesta ako to riesit bez tabletiek. chce to len trosku sebareflexie a chut riesit svoje zdravie sam (nevaat zodpovednost len „na doktorov“).

      • Marek apríl 22, 2014 at 09:03 #

        Ve 30 mi doktorka napsala tablety na tlak, tablety jsem vyzvedl, zahodil a začal jist jako dospěly člověk a běhat. Dnes mám o 10 KG min tuku ale jen o 4 KG menší váhu. Tlak mám 124 na 70 klidový tep 52. Takže jestli něco pomáhá rak určitě ne žrat předražené tablety ale jist zdrave a HODNĚ se hýbat (ze startu jsem trénoval i 4x tydne)

        • Skeptický Žrútik apríl 22, 2014 at 11:48 #

          Gratulujem, podobne ako ja ste mal hypertenziu pri ktorej pomohla uprava zivotospravy. Bohuzial nie vsetci maju take stastie su typy hypertenzie, pri ktorych uprava vahy a zivotospravy nepomoze.

  3. Michal august 16, 2013 at 08:18 #

    No a ked tolko kritizujete setky myty o jedeni zeleniny a zasaditej potravy, este ste zabudli pripisat, preco a Z COHO teda vznika prekyslenie organizmu a spominana metabolicka acidoza. Taktiez ste zabudli pripisat, ze existuju aj ine choroby, ktorym vzniku prekysleny organizmus napomaha. A do tretice, preco ste nespomenuli, ako prekyslenemu organizmu teda predchadzat, ked vsetko dostupne je sarlatanstvo??? Vdaka za „vycerpavajuci“ clanok. Mimochodom pan lekar Piják asi netusi, co sposobuje neustale extremne kysly moc, ked sa vlastne vyjadruje, ze bez neho by sme ochoreli. Minimalne mocove kamene su dosledok permanente kysleho mocu. Zapal mocovych ciest nevznika kvoli zasaditemu mocu, ale kvoli zapalom v tele. To chcete ako lekar tvrdit, ze ti co jedia zasaditu stravu, automaticky ochoreju na mocove ustrojenstvo? A to si hovorite lekar???

    • Žrútik Nenažraný august 18, 2013 at 11:06 #

      Nadherna ukazka neznalosti elementarnych zakladov v problematike. Podme zaradom:

      1. ak by ste si dali namahu a otorili aspon blbu wikipediu tak by ste vedeli ze – „Metabolická acidóza je stav zvýšenej tvorby metabolických kyselín, zvyčajne v dôsledku narušenia schopnosti vylučovania kyselín prostredníctvom obličiek.“

      Aby ste to chapal – metabolicka acidoza je stav kedy sa tvori viac metabolickych kyselin (tie v zaludku), ktore si tvori organizmus sam, a oblicky kvoli ich poruche nie su schopne ich vylucit. Nema to nic spolocne so stravou ako takou a uz vonkoncom nie s PH potravin. Vas predpoklad ze sa jedna o Tepperweinovo prekyslenie je uplne mimo. (odporucam dostudovat si veci a az potom sa snazit hadat v diskusiach)

      2. nie nezabudli sme na ziadne „choroby, ktorym vzniku prekysleny organizmus napomaha“. neexistuju. ak chcete tvrdit opak, dodajte relevantne studie, dokazy, fakty. inak len mlatite prazdnu slamu rovnako ako sarlatan Tepperwein.

      3. to, ako prekysleniu predchadzat sme nespomenuli preto, lebo prekyslenie organizmu ako ho popisuje Tepperwein neexistuje. ostatne keby ste sa nad clankom aj zamyslel, tak na to pridete aj sam (okrem dostudovania problematiky vam tymto odporucam aj kurz „citanie s porozumenim“ – ocividne vam aj toto robi dost velky problem).

      4. mocove kamene – prosim, mate tu priestor na preukazanie vasho tvrdenia o tom ze ich sposobuje „kysly moc“. prave on im totiz zabranuje, rovnako ako infekciam. na ich tvorbe sa totiz v 90% pripadov podiela vapnik (to je to, co do seba vdaka Tepperweinovym bullshitom tlacite ako mineral ktory zabranuje „prekysleniu“).

      taktiez keby ste cital s porozumenim, je vam jasne ze ten zapal sposobuju bakterie, ktorym v tom brani prave ten kysly moc. zasaditym prostredim im len posielate pozvanku na party vo vasich mocovych cestach.

      smelo dalej jedzte a pite vela mineralov, vapnika zvlast, znizujte si PH mocu, verte na akesi Tepperweinovo prekyslenie, a po par rokoch si na urologickej klinike spomente na tento clanok, ktory namiesto bulshitov hladi na fakty, studie a dokazy. okrem brutalnej bolesti mozno pocitite aj kus hanby nad tym, aky ste bol hlupy a zaslepeny.

      • Michal august 18, 2013 at 11:41 #

        Zrutik nenazrany, asi ste zaspeleny vy! Ja tu ziadne pofiderne vyrobky nehajim, ani ich neuzivam. Vy si davate namahu tu podkladat vedeckymi studiami to, co kazdy bystrejsi clovek vidi, ked si precita zlozenie vyrobku. Ja som vobec o ziadnych podobnych vyrobkoch nic netvrdil, vobec ich nehajim, takze hlupy tu bude asi niekto iny. Ja som reagoval na zdravu vyzivu, o ktorej nemate ani paru, lebo to ze si myslite ze chytate nejakych sarlatanov, na to este nemusite byt lekar (to po racionalnom uvazeni dokaze rozoznat kdekto), a neznamena to, ze viete, co je stravovat sa zdravo. Vyhodit ma z diskusie na vasej FB stranke Lovci sarlatanov je toho presny dokaz. Ubohe, ako nedokaze zniest kritiku. Vas clanok postrada vyvazene argumenty, je mnozstvo lekarov, ktori sa zdravej vyzive venuju, citoval ste len lekara PIJAKA. To ze treba jest maso je prestarnute, zdrave stravovanie je komplexnejsia tema, na to, aby ste sa v nej vedel po chaotickom zlatani studii – a to len tych, co vyhovuju prave vam – vobe korektne orientovat. Strava ma na nase zdravie velky vplyv, je to, co nas tvori. Ze to neovplyvnuje nase ph, ze a ze cukor ani skroby nie su kyselkinotvorne – tvrdit toto a este bez upozornenia, ze ak sa tak clovek stravuje permanente – mu ten zazracny mechanizmus neutralizovania kyselin asi dlho nevydrzi.Spominal som tam aj kvasny a hnilobny proces v tele, to bolo po tom ako ste ma trapne zablokovali, nemal som sanu zareagovat. Vy ani netusite, ze mnozstvo ludi ma travenie uz poskodene zlym stravovanim, zlou kombinaciou, prelis tepelne upravovanou stravou. Travenie je pomale a maso, co je oproti zelenine (alebo inym rastlinnym proteinovym alternativam) tazsie stravitelne, zostava v traviacom trakte hodiny v rozklade!!! Ste jeden z tych sarlatanov ktorych sam lovite, lebo nemate ani potuchy o tom, co pisete a vas fanklub na facebooku, v domneni ze sa dozvie nejake pikosky o svojej vlastnej hluposti a priemernosti, vam to tam zerie aj s kostami. spomenut nejake primitivne vysledky finskej, blizsie nespecifikovanej studie, ze je lepsie byt FIT a FAT ako UNFIT a UNFAT- to je taky dokaz toho, ze nemate najmensie tusenie o com zdravy zivotny styl vobec je. Zobrat si na musku vitarianstvo a spisat studie bez zmyslu, ako napriklad, ze nemaju dostatok lykopenu, alebo ten argument s tou varenou brokolicou… ved ste vobe nespomenul, ake pozitiva surova rastlinna strava ako zelenina a ovocie by mali prinos pre ludi, keby ich jedli uz len k masu. Prosim nepiste o tom, o com nemate paru. Venujte sa svojmu odboru!

        • Žrútik Nenažraný august 18, 2013 at 15:10 #

          1. reagovali sme presne na vas komentar. ak to nevidite a citate medzi riadkami nejake tajne info ktore tam nie je, je to len a len vas problem.

          2. ano, citovali sme len Pijaka a viac podla nas netreba. pri hladeni na fakty nas totiz nezaujima kto ich povedal, ale „co vravi“. nehladime na autoritativne argumenty, hladame tie, ktore su podlozene vyskumom a studiami. je preto uplne jedno ci dany nazor odprezentuje jeden lekar alebo stovka. podstatny je obsah, a to ci sa jedna o podlozene, alebo nepodlozene tvrdenia. ak si myslite ze sa „pravdou“ stava to co papagajuju ziskuchtivci ci rovno firmy v ramci ich marketingu, pricom to odporuje znamym faktom, uprimne vas lutujeme.

          3. stranka „Lovci Sarlatanov“ ma s nami spolocne len to ze sa nam paci a publikovali sme jeden z ich postov ako clanok (sme radi ze ho na ten ucel poskytli). nevlatnime ju a uz vobec nespravujeme. ak vas tam zablokovali je to problem medzi vami a danou FB strankou, nie nami. svoje mindraky si preto prosim rieste tam, nie tu. (mimochodom, chapeme preco vas zablokovali – s niektorymi ludmi sa rozumne diskutovat neda. skuste niekedy hladat chybu aj v sebe, nie v inych)

          4. vzhladom na vyssie spomenute, na zvysok obvineni a vyplutej siry reagovat nebudeme – rieste si to s ludmi s ktorymi mate dany spor, nie s nami. zaroven vas upozornujeme, ze sa tu snazime o priestor pre rozumnu diskusiu. ta vsak musi byt rozumna. preto sa prosim zdrzte dalsich komentarov pokial nebudu predkladat rozumne fakty podlozene studiami a vyskumom (pozor, nie argumentmi, ale faktami!).

          p.s.: mame podobne odporucanie. zostante prosim pri hre na celo, co vam ocividne ide a nehrabte sa do oblasti stravy a zdravia ak vase jedine znalosti su dookola papagajovane marketingove zvasty, alebo sarlatanske publikacie. mozete totiz aj napriek dobrej voli ublizit, v lepsom pripade sam sebe, v horsom aj niekomu inemu.

        • Limpopo august 23, 2013 at 20:39 #

          Neviem ako u inych, ale mne surovu zeleninu travi asi tak dlho, ako aj maso. Teda prinajmensom ten pocit, ze mi stoji v zaludku. Urcite nie je prave lahko stravitelna. To samozrejme neznamena, ze ju nemam rad :) A predpokladam, ze dost zalezi aj od druhu masa, biele, cervene, surove (biftek, sushi), varene, pecene, slanina, atd. Na nete je plno receptov, raz je najlepsia paleo dieta, dalsi clanok zase varuje pred stravou pracloveka. Na dalsich je najlepsie veganstvo, inde zase plno masa. O mlieku je takisto plno protichodnych info, raz zahlienuje, inokedy dodava plno potrebnych latok… Clovek aby od rana do vecera sedel len pri nete, aby vedel co ma vobec jest. A rady ezoterikov, ze „len pocuvat svoje telo“ su dost nanic. To by som asi jedol hlavne sladkosti.

          • Žrútik Nenažraný august 23, 2013 at 21:25 #

            k protichodnym informaciam len dve veci:

            1. vela toho je sposobene tym ze ludia si prekrucaju vysledky studii ako sa im hodi. ak napr. studia porovnava rozne skupiny ludi a ich stravu, pricom zisti ze kto konzumuje viac zeleniny ten ma nizsiu sancu ze umrie, no nevztiahne to k masu (lebo to neskumala), tak si to vegani preberu automaticky tak ze treba zrat len zeleninu. to ale ta studia nevravi – vravi len ze je vhodne zvysit nozstvo zeleniny v strave, no nevravi o tom ze na ukor masa.

            podobne bullshity vznikaju aj z toho ze si dane studie preberu media, ktore z nich chcu za kazdu cenu vytrieskat senzaciu. ak napr. studia skonci zaverom, ze vo vybranom nizkom percente pripadov chemoterapia pri jednom druhu rakoviny nepomoze, ale moze stav mierne zhorsit, lebo malinke percento ludi ma nejaky gen X, tak novinar z toho spravi titulok „chemoterapia nepomaha, ale zabija“. pritom ked si clovek pozrie danu studiu, tak taky zaver tam vobec nie je.

            2. dalsi dovod, preco existuje tolko stravovacich smerov a kazdy si hudie to svoje, je v tom ze kazdy clovek je individualita. niekomu spravi najlepsie ak vyluci zo stravy obilniny, lebo to jeho metabolizmus nezvlada tak dobre ako iny, inemu podobny problem moze robit mliecne atd. napriklad populacia okolo stredozemneho mora je v dosledku niekolkych tisicok rovko co maju v jedalnicku obilniny, lepsie usposobena na ich prijem, ako populacia zo severu. tam zas naopak ludia lepsie zvladaju stravit mliecne produkty. podobnych rozdielov je samozrejme vela a dost ovplyvnuju teda samotne geny. preto je niekomu lepsie prejst na paleo a inemu na warrior-dietu atd.

          • Nightwolf december 24, 2013 at 15:34 #

            Pocit že ti potrava stojí v žalúdku síce môžeš mať rovnaké, ale v žalúdku dochádza len k natráveniu potravi. Trávenie samotné je prevádzkované až v tenkom čreve odkiaľ sa živiny vstrebávajú pomocou kĺk do tela. Toľko z anatómie. Pozrime sa na iný fakt a to ten, že všetky mäsožravce na planéte zem majú tráviacu sústavu „kratšiu“ presný údaj z hlavy neviem ale okolo 2-3 metre oproti človeku, ktorý má tenké črevo dlhé 6-7 metrov. ||||Ďalšia vec je samotné trávenie mäsa ktoré telo netrávi hodiny, ale v prepočte 3-4 dni—-> V prípade, že si chce niekto overiť relevantnosť tohto údaju, môžete mailom kontaktovať Doc. Bendíkovú z UMB BB.|||| Ďalšia vec, mäso a zelenina, ÁNO je to dobrá kombinácia, no v organizme to funguje asi tak, že ak zožeriem 200g mäsa + 500g zeleniny, zeleninu mi organizmus dávno strávi, kým ono 200g mäsa je niekde v štvrťke trávenia a kysne v črevách. Nehovorím že mäso by malo úplne chýbať v strave ale jeho každodenná konzumácia v žiadnom prípade nieje zdravá, toto sa netýka rýb, ktorých konzumácia má značný vplyv na zdravie.

          • Žrútik Nenažraný december 26, 2013 at 11:48 #

            Ale ale ale, tak ked uz ideme polemizovat nad tym vegetarianskym/veganskym mytom o tom ze nie sme masozravce a vraj ani vsezravce, tak sa pozrime na to z oboch stran ano? Takze:

            Je uplne samozrejme ze taky pes nebude mat crevo dlhe ako clovek, ked psov existuje mnoho plemien od tych najvacsich az po najmensie. Podobne to necakajme ani od kravy ci ovce. Vztiahnime teda tu dlzku traviaceho traktu k dlzke tela hm? Traviaci trakt cloveka ma v tom pripade cca 5 nasobnu dlzku a tenke crevo 4-nasobnu (k dlzke jeho tela). Masozravce maju 7-nasobnu dlzku traviaceho traktu a 6-nasobnu dlzku tenkeho creva k dlzke tela. Bylinozravce ako ovce maju dlzku traviaceho traktu 27-nasobnu a dlzku tenkeho creva 25-nasobnu. Uz to na strane ludi az tak „bylinozravecky“ nevyzera co?

            Tych rozdielov je tam samozrejme ovela viac – sme proste vsezravce a keby sme aj brali v uvahu to veganske „vseravci neexistuju“ tak mame proste ovela blizsie k masozravcom ako k bylinozravcom.

            add odvolavky na autority – nas nezaujima „kto“ nieco tvrdi, ale „na zaklade coho to tvrdi“. Aj medzi doktormi, docentmi ci profesormi sa najde hrstka sarlatanov, preto je preverovanie ich tvrdeni tiez vzdy na mieste.

            a pre to tvrdenie ze kazdodenna konzumacia masa je problem mame nejake seriozne dokazy? (studie) alebo je to len dalsie tliachanie do prazdneho vetra?

          • Nightwolf december 27, 2013 at 03:16 #

            OK… v pohode… tak si naštuduj ako funguje žalúdok a jeho receptory… a potom použi zdravý rozum… v žalúdku máš niečo ako receptory plnosti… háčik je v tom že žalúdok je stavaný na rastlinnú stravu, ktorá nemá až takú vysokú energetickú hodnotu preto v pohode zješ kilo ovocia a si plný, aj žalúdok je plný… no zjedz 100g vyprážaného mäso, ktoré má rovnakú energeticku hodnotu ako kilo zeleniny (nepíšem to presne ale aby si ma pochopil). Lenže po 100g mäsa máš žalúdok plný možno na 15-20%. A preto si priložíš a ani sa nenazdáš a zješ 400g steak s trojnásobnou energetickou hodnotou kým začneš cítiť, že tvoj žalúdok je plný… čo je v podstate hlavnou príčinou obezity a od nej sa odvíjajúcich dalších chorôb… ďalšia vec… ukáž mi zdroj, kde si vyčítal že mäsožravce majú 7násobnú dĺžku tráviaceho traktu… a ešte jedna vec… ešte raz píšem že ja osobne vegetarián ani vegán niesom no povedz mi… keď je človek mäsožravec… resp. všežravec… to znamená že by mal v pohode dokázať zjesť a stráviť neochutené, tepelne neupravené surové mäso… lebo taká sviňa domáca je všežravec, tá zožerie všetko aj zdochlinu… no chcem vidieť človeka ako v pohode do seba natlačí surové, ničím neochutené neupravené mäso… v najlepšom prípade sa nepovracia ale nebude mu celkom dobre… len toľko k tomu mäsu ;)

          • Žrútik Nenažraný december 27, 2013 at 11:04 #

            Boze moj, takze dalsi vegefanatik ktory pouziva tie iste chabe argumenty. Dakujem ze si sa tu ukazal – tak mudreho jedinca ktory vsetko vie tu mame len raz za cas. Mozeme teda spokojno zavrhnut teorie o tom ze za obezitu moze v prvom rade vseobecny nedostatok pohybu u takmer celej populacie, rafinovane cukry, muka a dalsie sacharidove bomby plne energie, rovnako ako prijem zlych tukov na ukor tych dobrych. Tiez asi maso podla teba moze aj za diabetes ktory s obezitou casto ide ruku v ruke, hadam teda ze aj za rozhodenie inzulinu a predpokladam ze rovnako ignorujeme aj vysledky vsetkych studii ktore dokazuju ze bielkoviny (ano aj tie z masa) skor napomahaju zhadzovaniu kil ako ich naberaniu. Fakt dakujem ze si tu.

            Clovek to surove maso predstav si aj stravi. Vezmi si trebars taky tatarak – to mas nejemno pomlete surove maso so surovym vajcom. Podla teba asi kto ho zje umrie. O tom, ze mnohe narody lovcov (eskimaci, sibirske kocovne kmene, amazonske ci africke kmene, …) bez problemu konzumuju surove maso, vnutornosti a dokonca aj krv a dokonca nielen ze kvoli tomu neumru ale vdaka tomu prezivaju, asi ani netusis. Ceresnicka na torte je kolko ludi bezne konzumuje sushi – surovu rybu. Vlastne my sme uz vsetci pomreli a zostalo na planete len par vegetarianov.

            Prosim, ak ides dalej trusit podobne vegesomariny tak si radsej zahryzni do prsta a chod robit nieco uzitocnejsie. Nemam naladu vysvetlovat ti v dalsom komentari ake zuby maju vsezravce, ani polemizovat nad tym ci by lev zozral travu a krava sunku. Tieto bullshity si chod sirit niekam na vegeweby kde sa ti potesia.

          • Nightwolf december 27, 2013 at 13:06 #

            Presne som vedel že spomenieš tatarák… No ja tu hovorím o surovom „neochutenom“ to znamená bez pridania soli, korenia a iných dochucovadiel… Vyskúšaj si to… A predstav si… bohuzial na to chyba studia a asi aj chybať bude… no ludia s diabetes majú pri vynechaní všetkých rafinovaných cukrov pri bezmäsitej strave obsah cukru nižší. Nanešťastie pár známych diabetes má podotýkam NIE vrodenú formu a urobili sme pokus… A čo ty vieš… možno sa raz dočkáme aj štúdie :)

          • Žrútik Nenažraný december 28, 2013 at 01:00 #

            1.nespominal som len tatarak, noze precitajme este raz aj poznamky o domorodych kmenoch, ci sushi – tie sa casto konzumuju v uplne surovej forme, bez dochucovadiel, udenia, ci akejkovelk inej upravy.

            2. dat do jednej vety ze vynachaju rafinovane cukry a potom zvalit to ze sa im polepsilo na maso je trosku silna kava. je uplne jasne ze redukcia rychlych sacharidov z rafinovanych cukrov bude mat na priebeh diabetu silny vplyv. co vsak uz je mimo je tvrdenie ze za to moze nejakym sposobom aj maso. to takmer ziadne sacharidy spravidla neobsahuje, len tuky a bielkoviny. je sice znamy mechanizmus premeny bielkovin na glukozu, ale to je nudzovy rezim organizmu v ketoze ked nema iny zdroj sacharidov a naopak je bielkovin privela, co s tymto nema takmer nic spolocne.

  4. nika august 25, 2013 at 19:58 #

    obsirny clanok, dal si si namahu pozbierat fakty a presne tak ako pises o studiach, vzdy sa daju obratit na tu stranu kt. chceme. Neobhajujem Tepperweina a suhlasim s tym, ze ak produkt na odkyslenie obsahuje cukor, nie je to produkt na odkyslenie. Sarlatanov na poli odkyslenia je vela a je tazke pretrepat sa mnozstvom „obchodnickych“ lacnych reci.

    Bolo by fajn nepridavat k bludnym informaciam jednostranne vyjadrenia a jednostranne fakty. Odporucam knihu Zazracne pH od Dr. Younga. Nie ako obchodnik, ale ako clovek, ktoremu alkalizacia a odkyslenie funguje. Nie je to o 100% alkalizujucej strave, je to 70/30 alebo 80/20, je to o hydratacii, pohybe a spravnej vyzive, ktoru sam clovek citi a vidi na sebe.

    Ak sa snazis pisat kriticky, nekriticky nerob reklamu panovi Pijakovi a jeho paleo dietu a ak kritizujes Tepperweina, tak kritizuj Tepperweina a nie odkyslenie a alkalizaciu. K tomu ti vela faktov chyba.

    • Žrútik Nenažraný august 25, 2013 at 20:53 #

      nie, studie sa nedaju obratit na tu stranu na aku chceme. zaver viacerych studii je vacsinou jasny a jedine co sa s nim da spravit, bud ho brat taky ako je (o co sa snazime aj na nasom webe), alebo ho prekrucat a hladat v nom to co tam nie je (co s oblubou robia vsetci sarlatani)

      realita je taka, ze cele slavne prekyslenie je vykonstruovany bullshit a je uplne jedno ci sa na nom vezie Tepperwein, alebo hociaky iny sarlatan. ziadna alkalizujuca strava nebola, nie je a ani nebude, bez ohladu na to kolko sarlatanov to bude tvrdit a ci je jeden mensi klamar ako iny. to ako nas metabolizmus funguje je proste fakt, bez ohladu na to ako silno si kto zela aby to bolo inak.

      mimochodom, pokial si precitate clanok pozorne, rovno tam aj spominame, ze podobna strava moze z velkej casti zdravotne pomoct (no pri 100% dodrziavani po istej dobe uskodi – jedna sa totiz prakticky o veganstvo). je to zapricinene tym, ze sa jedna o zvysenie zeleniny v jedalnicku, na ukor obilnin, cukru, dalsich sacharidov s vysokym GI, rovnako ako mnozstva rastl. olejov. nie je za tym ziadne zazracne PH, ale fakt, ze obilninny a dalsie zdroje rychlych sacharidov, ktore dnes tvoria vacsinu jedalnicka beznych ludi, so sebou nesu okrem obezity aj ine rizika.

      ohladom Pijaka – akonahle niekto napise ze hlasa dookola len nejake to Paleo, tak je jasne ze jeho FB stranku v podstate ani nepozna. denne zdiela kvanta studii a overenych informacii a tiez sem tam zbura nejaky ten mytus. druha vec je ze paleo v jeho podani je znacne personalizovane (co by mal byt zklad kazdej diety, resp. stravovacieho systemu) a rozhodne ma k „idealnej“ strave ovela blizsie ako nejake bullshity vystavane na prekrutenych polopravdach.

      ale chapeme, vzhladom na to ze domena na ktorej amte email zaroven prevadzuje web ktory silno proapgujete alkalicke bullshity, je jasne ze vam clanok „stupil na otlak“ – ak vsak chcete kritizovat, je dobre predlozit aj realne dokazy, nie len obvinenia a ohovaranie.

      mimochodom – spominany Dr. Young je tiez riadny kvietok a kusisko obycajneho sarlatana – vid. jemu venovanu pasaz na http://pokus.blog.sme.sk/c/336258/Wellness-viera-alebo-o-alternativnych-postojoch-ku-zdraviu.html#ixzz2dGb58m3W

      • Vyšňan december 21, 2013 at 03:35 #

        Drahý Žrútik, jedno mi nejde do hlavy… kritizujete a oháňate sa tu Tepperwein a ako si ste zabudli na meno Otto Heinrich Warburg, hmm? Na človeka, ktorý už v roku 1931 tvrdil, že za vznikom rakoviny stojí prekyslený organizmus a ZA TO DOSTAL NOBELOVU CENU. Na to mi čo poviete, že aj on bol šarlatán?
        A ešte 1 vec ma trápi… z vašich komentov cítim, že stojíte za chemoterapiou, ako za vhodnou liečbou rakoviny?!? Za niečím, čo absolútne zrujnuje, resp. stlačí imunitný systém človeka na minimum práve vtedy, keď človek chorý na rakovinu potrebuje imunitný systém naopak posilniť!?!? Zaujíma ma váš názor na to a taktiež čo vy odporúčate ako najvhodnejšiu formu liečby rakoviny…
        Ďakujem.

        • Žrútik Nenažraný december 21, 2013 at 10:32 #

          1. Chudak Otto Heinrich Warburg bol v tych poslednych clankoch o prekysleni len brutalne zneuzity – nobelovu cenu neziskal za ziadne tvrdenie o prekysleni, ale za vyskum v oblasti respiracnych enzymov! Noze pogooglite ako vas sarlatani odrbali – pravdu zistite na dve kliknutia (keby sa vam chcelo). Holt, toto je pre sarlatanov typicke, ohanat sa bud vymyslami alebo klamstvami.

          2. Chemoterapia je jeden z moznych liecebnych postupov, ktore dnes maju v oblasti liecby rakoviny najlepsi ucinok. Nema ho ziadna alkalicka strava, soda bikarbona, veganstvo, chlomtanie zeleninovych stiav, zranie lanovych smemiacok ci ine sarlatanske hovadiny. Pri chemoterapii je ucinok dokazany a podlozeny studiami + hromadou uspesne vyliecenych pripadov o ktorych sa vedu statistiky. Oproti tomu sarlatani ziadne statistiky envedu, len mazu medove fuzy okolo ust. Realne sa nikto z nich neprizna ze ich pacienti umieraju, lebo to co ponukaju realne nie je, nebola a ani nebude liecba.

          btw: prosim, ak chcete diskutovat o chemoterapii, nastudujte si co to o cytostatikach, mechanizme ich ucinku a vlastne celkjovych ucinkoch chemoterapie na organizmus. kazdy ju znasa inak a lisi sa aj v zavislosti na konkretnom type rakoviny. nepapagajujte len dookola sarlatanske hovadiny bez akehokolvek overenia faktov – robite tym zo seba zbytocne blbca.

  5. uhlyk december 19, 2013 at 09:27 #

    zrozumitelne a pekne napisane. respekt, ze sa vam to chce pisat a odpovedat tu niektorym az moc zanietenym ludom :)

  6. Evora december 21, 2013 at 20:17 #

    Citala som o tejto teme vela,o nejakom Teperweinerovi som nikdy nepocula ale pocula som o mnohych inych…. dokonca som bola na krvnych skuskach spolu s manzelom kde sa zaoberaju ph….Zaujimave bolo ze pani vedela vycitat ze moj manzel bol na cave man diet ( paleo dieta) a ze ja mam problemy s travenim cukrov.MOja a jeho krv vypadala velmi odlisne…. Velmi ma to sokolvalo pretoze okrem cerstveho ovocia a celozrnnych bio obilnin a obcas zemiakov u mna ziadne cukry v zivotosprave neboly. Ja som musela dokonca obmedzit ovocie. Takze mna nazor ako „citis sa lepsie lebo si vysadila cukor a cestoviny a pridala zelenenu“ neohromi tym padom odpoved Tiborovi za 30.jula ma nieco do seba ale mne osobne nestaci….. Stravovala som sa vzdy superzdravo ryby aspon 1-2 krat do tyzdna+ rybi tuk kazdy den,bio maso aj take aj take….. bio zelenina kazdy den, chlieb len celozrnny ked uz a dostatok vody, ziadna kava a alkohol, cokolada, malinovky……A citila som sa hrozne….urcite nie kvoli nedostatku vlakniny alebo vykyvom cukru….lekari na to ze vsetky vysledky su dobre a ze musim viac jest hahaha….jedla som viac nez moj manzel a mala stale 40 kg…mohla som zjest cokolvek – trebarz celu kravu denne a stale som mala hlad….v kuse… a trpnutie ruk od laktou dole a tiez noh od kolien dole kazdu noc….bola som zadychcana a nevladala vstat rano z postele…najhorsie bolo ze som si myslela ze to je normalne a ze vsetci to tak maju kedze lekari sa nad tym moc nezamyslali….nevladala som pracovat….zlepsilo sa to o nieco az ked som zmenila ph vody pridanim magneziovej tycinky a pouzivanim zasaditych soli….skusila som aj chlorellu….zasadita strava samotna nestacila…aspon mne vtedy v tom stadiu….to by som musela zozut 10 kg spenatu denne aby samotna strava zabrala….az ked som zvysala davky chlorelly z 5 na 20-30 denne sa behom 2tyzdnov moj konstantny hlad a trpnutie koncatin postupne vytracali….bol to pre mna zazrak….mala som s kyselinou odjakziva problem a v nemocnici mi ju v detstve pumpovali zo zaludka….PH je velmi dolezite a sama citim ked si raz do roka dam pohar vina al. salku kavy alebo zjem vela malin, jablk….potom niekolko dni vyrovnavam ph aj v zaludku a trpnutie (teraz uz len prstov) prichadza pomaly spat…nepotrebujem na to ziadne merania….citim to velmi jasne a okamzite…..tak nech mi tu niekto netvrdi ze ph nema na nic vpliv….mozno nieje ronako dolezite pre vsetkych ale pochybujem ze ja som jediny clovek na svete co mal s kyselinou problem…zmena ktoru mi to dalo sa neda opisat…je to ako prist z pekla do neba….dnes pracujem 100% + studujem 50%….a vazim 46 kg a to nie vdaka lekarom … okrem toho nechapem co tu kto trepe o sarlatanoch co na tom chcu zarobit..ked uz sme pri tom nemyslim si ze farmaceuticky priemysel je v tomto lepsi….info je dostupne na nete zadarmo a vacsina ludi nemusi investovat do napr chlorelly, magnezia a pod…..vacsine ludi staci ubrat rafinovane cukry,ovocie a maso a pridat prirodne rastlinne tuky (avokado, kokosovy olej, mandle) a viac zeleniny a chlorofylu a udrzovat 80-20 rovnovahu. V nemocniciach v JAponsku sa napr pouziva kangen water. s ph okolo 9. Preco asi? Ja argumnety co tu tvrdia ze je to blbost nekupujem. Ak mas zrutik nejake ine vysvetlenie na moj pripad nez zmena PH tak sem s nim…..rada si ho precitam,,,,to co mna zachranilo je hlavne chlorella, ktora slubovala zmenu ph….

    • Žrútik Nenažraný december 21, 2013 at 21:25 #

      1. Tepperwein je velky propagator hlavne v „nasich koncinach“. Sikovny obchodnik, ktory si vybral jedno sarlatanstvo a veselo na tom zaraba. Samozrejme su aj dalsi. V zamori je znamy skor Young co je Tepperweinova obdoba a z casu na cas sa tato „uzasna PH teoria“ objavi aj v suvislosti s inymi menami – casto krat dokonca zneuzitymi, ako napr. nedavno clanky ktore sa odvolavali na chudaka Otta Warburga (inak vyborneho vedca, ktory je nositelom nobelovej ceny, no ani nahodou nie za nejaku „teoriu PH“ ako tvrdia dane sarlatanske odrbclanky).

      2. „na krvnysch skuskach kde sa zaoberaju PH“ – co to presne bolo, kde, mozes sem hodit konkretne vysledky, alebo to bolo len daco v klasickom sarlatanskom zmysle ze sa tvaria ze ti robia nejaky rozbor na nejakom akoze velmi drahom pristroji a popri tom z teba nenapadne vytahaju info tak, aby ho nasledne sikovne pouzili proti tebe ako „diagnozu“?

      3. k tvojim tazkostiam so stravou – na dialku sa jednoznacne neda urcit v com presne to moze byt, kazdy je individualny a hladanie idealnej stravy a dietneho systemu je vacsinou minimalne o niekolkych mesiacoch skusania. ziadna dieta totiz nesedi „na kazdeho“. niekto sa citi skvele na paleo diete, inemu viac vyhovuje z hladiska zdravia DASH dieta, Nordic diet atd.

      bez ohladu na to co si subjektivne myslis, strava nejake „PH organizmu“ ako tvrdia dane sarlatanske teorie naozaj nema silu zmenit. zmena stravy tymto smerom ale znamena zmenu pomeru makro a mikrozivin v jedalnicku co uz moze spravit vela.

      par moznych vysvetleni len na zaklade toho co si napisala:
      – tvrdenia o vseobecnej zdravotnej prospesnosti celozrnnych potravin su znacne zjednodusene. celozrnne obilniny okrem toho ze maju nizsi GI obsahuju aj hromadu antinutrientov ktore znizuju napr. vstrebavanie mineralov v creve. vylucenim celozrnnych veci zo stravy si tento problem mohla odstranit a ani si o tom netusila.
      – problemy ktore popisujes sa napadne podobaju na problemy niektorych ludi ktori maju celiakiu, ci intoleranciu lepku (sila prejavov sa lisi – mozu byt typicke silne alergicke, ale aj slabsie kde je potom riziko ze sa na tuto poruchu travenia tak skoro, alebo vobec nepride). rovnako ako v prvom bode, aj tomuto si mohla pomoct nasledovanim „zasaditej diety“ co vsak s PH nema nic spolocne a skutocna pricina je tak inde.
      – zaroven ako pises si zacala brat doplnky ktore ti zvysili prijem mineralov – co do seba krasne zapada, kedze obe moznosti spomenute vyssie maju za nasledok podvyzivu / nedostatok nutrientov (v strave su, no kvoli spominanym okolnostiam sa proste nevstrebavaju ako by sa mali). taktiez to moze vysvetlovat aj tvoju neschopnost pribrat.
      – „kyselina v zaludku“ je problem ktorym trpi velka cast populacie a v gastro ambulanciach je to jedna z najcastejsich diagnoz. nema to nic spolocne z PH niekde inde v tele (ako bolo pisane uz v clanku) a moze sa jednat o uplne odlisnu „zdravotnu obtiaz“.

      add medicina: ak nie si spokojna s tym ako lekar riesi tvoje problemy, mas vzdy moznost ist k inemu. doktorov je u nas chvalabohu vela a samozrejme ako vsade aj medzi nimi sa najdu ti co svoju pracu robia radi a k pacientom pristupuju na profesionalnej urovni ale aj ti ktori to flakaju, resp. pacient sam je im u prdele, len si chcu „odrobit svoje a ist domov“. utekat od „zleho“ doktora k sarlatanovi je vsak skor cesta do pekla

      mimochodom – povodne som vzhladom na propagacny ton tvojho prispevku ani neplanoval odpisat. podobne prispevky, vacsinou znacne vulgarnejsie sa tu objavuju takmer vyhradne od ludi, ktori nemaju ani to9lko rozumu aby ako emailove adresy pouzili take, ktore neprezradia ze maju osobitny zaujem na tom aby sa mytus o PH bullshite siril dalej (jedna sa o smradov co tieto sracky na odkyslenie predavaju vo svojich eshopoch a veselo na tom zarabaju). neviem ci to je aj tvoj pripad ci nie, kazdopadne verim ze ako prispevok, tak aj odpoved daju pripadnym citatelom dalsie informacie o tom ze za problemami ktore sarlatani hadzu na „PH“ sa skryva casto krat mnozstvo uplne inych tazkosti.

      • Evora december 22, 2013 at 14:55 #

        Vdaka za odpoved. Krvne skusky boli robene kusok od mojho bydliska v Norsku, na nejakom drahom mikroskope ci co….ako vravis…. Ak mas cas a ochotu rada poslem tie „vysledky“ (ak najdem) na tvoj mail a by ma zaujimalo co si o nich myslis. Pani urcite ziadne info z nas nemohla vymamit….na to som si davala velky pozor, bo som tiez bola skepticka….co sa tyka celiakie to ma vobec nenapadlo bo som netusila ze priznaky su podobne, ale skusala som kopec roznych diet a isty cas som obmedzovala dost lepok….takze obiloviny typu qinoia, pohanka, jahle, tmava ryza… ale nic sa vobec nezmenilo, myslim ze nemam problem s lepkom,bo dnes je to ok a nereagujem na to apon nie priamo po konzumacii, najvacsi problem su asi kysle veci ako vino a kava a cukor pre mna osobne…tiez nemam zaujem prispievat nejakym sarlatanom, snazim sa hladat pravdu….co sa tyka propagacneho tonu mojho prispevku….hovorim len o vlastnych skusenostiach a ziadne konkretne znacky ani producentov nepodporujem ani nepropagujem…zaujimave je ze vravis ze kyselina v zaludku nema co c kyselinou v inom mieste….da sa toto nejako zmerat alebo co? Mne pride velmi zvlastne ked po napr. vine a kave a malinach (co je tak par krat do roka) mam zas pocit hladu prip bolesti zaludka a tiez trpnutie koncatin….pride to vzdy spolu…..akoby sa zas narusil ten prisun mineralov, ktory si spominal, alebo co….a ten trva kym ho zas nejako nevyrovnam….v mojom pripade najrychlejsie chlorellov ale rada by som nasla lacnejsiu alternativu…..vedel by si mi dat tipy na nejaku spolahlivu literaturu, ktorej doverujes, na tuto temu? (kludne aj v anglickom jazyku) Mimochodom som velmi rada ze som ta tu nasla…

        • Žrútik Nenažraný december 22, 2013 at 16:49 #

          Tie vysledky kludne posli na info@zradielko.sk ak ich najdes.

          Prechod na tmavu ryzu, ci spominane nahrady obilnin nemusel vobec vyriesit problem s antinutrientmi. Samozrejme je to len mozny dovod – bez blizsieho skumania a skusania sa jeho platnost neda potvrdit.

          Mas vyhodu v tom, ze vies cca ktore potraviny ti sposobuju tazkosti – skus si zistit ich zlozenie a hladat pricinu v nejakej latke, prip. viacerych, ktore obsahuju. Ist po nich po kazdej rad za radom a hladat pripadne negativne ucinky na zdravie. Tiez mozes skusit hladat aj ich ucinok s dalsimi latkami – hlavne mineralmi, je mozne ze sa spolu viazu, resp. zamedzuju ich vstrebavanie (podobne ako spominane antinutrienty). Pozor aj na konzervanty, moze byt kludne precitlivela na nejaku latku ktora sa do danych potravin pridava az vo vyrobe (napr. oxid siricity, ktory najdes prakticky v kazdom flaskovom vine moze sposobovat okrem ineho nevolnost).

          Hlavne je nehladat len to najjednoduchsie riesenie a skoncit – vacsinou je bohuzial nespravne (aj ked velmi lakave).

          Skus chlorellu nahradit nejakym jednoduchym mineralnym doplnkom – pripadne si vyskusat co ma na teba aky ucinok „po jednom“. Magnezium, vapnik, zelezo, zinok … mnoho mineralov dostanes kupit aj po jednom, mozno zistis ze mas len poruchu metabolizmu vo vstrebavani nejakeho z nich, ktoru ti prave rozne potraviny viac ci menej zhorsia (napr. spominana chlorella ma hlavne vela zeleza).

          V problematike zdrojov radit tazko – internet je neskutocne preplneny sarlatanskym bullshitom a na druhu stranu vyhladavanie v studiach (napr. cez scholar.google.com) je zas pre bezneho cloveka casto nezrozumitelne a velmi narocne. Na uvod mozes pouzit napr. aj http://examine.com/ – mnoho doplnkov vyzivy tam ma pekne zhodnotenie na zaklade dostupnych studii.

          btw: skusala si to cele prebrat s nejakym dobrym doktorom zaoberajucim sa vyzivou (myslim s takym ktory sa s tebou normalne bavi a vysvetli ti co a ako a nie ze ta len odbije s tym ze „to nic nie je“)?

  7. zuzana marec 12, 2014 at 09:18 #

    To ze pre Tepperweina je to vprvom rade urcite obchod nespochybnujem

    Vas clanok je vsak zavadzajuci napriklad v nasledovnych bodoch:

    1, Tepperwein netvrdi, ze potraviny maju ph, ktore prenasaju do organizmu. Hovori, ze pri travenim urcitych potravin vznika ako dalsi produkt bud kyselina, alebo zasada. Bola by som vam vdacna, keby ste mi poskytli link, kde by som sa zrozumitelne docitala o procesoch travenia. Nie len o tom ako a kade sa potrava posuva, ale ake chemicke procesy pritom vznikaju. Snazila som sa nieco take najst, ale bez uspechu.

    2, napriklad, co sa tyka zemiakov, tak Tepperwein ich prave vyzdvyhuje ako potravinu, ktora je velmi vhodna ak ma clovek problem s kyselinou

    Knihu som citala minimalne dvakrat a mnoho veci som pochopila uplne opacne, nez tu opisujete.

    Presne ako pise Evora, takisto aj mna pohar vina, alebo zle zlozena strava vedela odpalit na dva-tri tyzdne nez som sa dala doporiadku

    Teraz uzivam zmes vapnik+draslik+horcik+selen+zelezo+zinok+mangan+med

    ktora mi pomaha, ked vecer citim ze mi nejaka potravina neurobila dobre a zacina sa mi dvyhat kyselina, uzijem vyssie uvedenu zmes a je mi ok – je to podobna zmes, ktory Tepperwein odporuca v svojej knihe a hovori, ze ak ju nevieme zohnat, tak nam ju namiesaju v lekarni. Pravda, u nas to nie je take jednoduche, ale dostala som tip na univerzitnu lekaren…

    • Skeptický Žrútik marec 17, 2014 at 13:47 #

      1. pri citani dalej zistite ze vravime prave o tej „kyselinotvornosti“ a „zasadotvornosti“. ale mate pravdu, tym ze sme v uvode pouzili pojmy „kysle“ a „zasadite“ (kedze to tak s oblubou robia aj propagatori samotneho odkyslenia) sme mohli sposobit mensi zmatok v pojmoch. upravili sme to – na vyzname clanku to samozrejme nic nemeni.

      doplnkove informacie o procese travenia hlavne co sa regulacie PH tyka mozete najst napr. na wikipedii. v tomto pripade su tam dost presne informacie (a odkazujeme na to aj nizsie – pri popise tvorby bikarbonatov)

      2. tu zalezi na tom co myslite problemom s kyselinou? bezne sa tak totiz oznacuje problem s nadmernou tvorbou kyseliny v zaludku.

      3. za vasimi zdravotnymi problemami je nieco ine a nie ziadne neexistujuce „prekyslenie“. to co popisujete je totiz nieco uplne ine ako ten Tepperweinov bullshit a patri to do kompetencie gastroenterologa, ktory vam okrem presnej diagnozy povie rovno aj ako dany stav liecit, alebo aspon minimalizovat jeho negativne dosledky

      • Lex august 14, 2014 at 17:55 #

        Dobrý den! Článek jsem si se zájmem přečetl a rád bych jej okomentoval. Nejprve k mému vzdělání v oblasti výživy: nedávno jsem si ze zájmu koupil sérii přednášek prof. Roberty Anding z nějaké univerzity v Texasu o základech výživy, studoval jsem chemii a už dlouho se stravuji převážně vegansky – zkusil jsem to a dělalo mi to dobře :) Tak popořadě….1. K části o byznysu: proti tomu nejde nic namítat, akorát nechápu, proč se s tím vůbec psát….chcete tu teorii přece položit na lopatky, nie? 2-3. Řekl bych, že z toho, že zvýšené pH můžeme naměřit v moči, vůbec neplyne, že zároveň nemůže být sníženo pH krve nebo vnitrobuněčného prostředí. Jednoduché schéma: natrávené látky se vstřebají -> vnitřní prostředí o něco změní pH -> organismus jej zneutralizuje. Zároveň s druhou šipkou probíhá činnost ledvin, tedy vylučování, a záleží na poměru rychlostí těchto procesů. Je-li tu něco špatně, rád se to dozvím. 4. Tady nic nenamítám. 5. U zubů to, co se natráví na kyseliny (třeba cukry), je poškozuje. Co se týče kostí a dalších tkání, jedním z možných mechanizmů odvápnění je vyvazování fosfátů, které, pokud vím, funguje stejně jako u zubů. Netvrdím, že to tak je, protože jsem to nestudoval do hloubky, nicméně Vaše tvrzení „nic takového není možné, protože v rovnici jsou akorát H, C a O“, není pravda. 6, 7, 8. Teorii Tepperweina jsem nestudoval, doplňky neberu, takže tady nic.

        • Skeptický Žrútik október 8, 2014 at 01:51 #

          1. cast s biznisom je minimalne dobre spomenut prave kvoli tomu ako sa casto zo strany salrtatanov argumentuje ze im nejde o peniaze + aby bolo jasne co za odbornika cca autyor a propagator danej teorie je. bohuzial v jeho publikaciach neuvadza zdroje na seriozne vedecke studie ktore by podporili co pise a preto je na mieste riesit jeho odbornost, kedze jeho tvrdenia su ocividne len jeho, resp. prevzate od Dr. Robert O. Young-a, ktory si mimochodom dany titul nema preco pisat, kedze je z univerzity bez akreditacie (taky titul vam mozem vydat aj ja a ma rovnaku vahu) + o tom ze jeho „prace“ su zbierka bullshitov a nikdy neboli publikovane v serioznom vedeckom periodiku ani nehovoriac

          2-3. ako je pisane aj v clanku – PH mocu nie je vhodnym ukazovatelom nejakeho PH vnutorneho prostredia. tam nejde o to ze by nemohlo odrazat to co sa deje niekde inde v tele, problem je to ze povacsine odraza len to co sa vylucuje a to s tym co sa deje inde v tele (mimo traviacej a vylucovacej sustavy) nemusi a casto ani nema absolutne nic spolocne. podla vasej logiky – ak dame do tela „kyselinotvorne“, telo to musi zneutralizovat aby sa upravilo vnutorne prostredie a odpad sa vyluci. logicky, ak sa hrame na to ze musi telo nieco zneutralizovat a navyse kvoli tomu siahat do svojich zasob kdesi v kostiach etc, preco by potom PH mocu nemalo byt neutralne? jedine ze by to telo vedelo vylucit ako kysle aj tak, bez zneutralizovania … wait a minute … to nam ale akosi naburava celu tu teoriu, kedze ak vie telo vylucit kysle, preco by to malo neutralizovat a proste to len nevylucit … atd … samozrejme podobne laicke uvahy sa daju viest donekonecna, chytat sa za slovicka, hladat kde ako, odvolavat sa na nejake „zlozitejsie procesy“ atd, realita je ale taka ze veda uz davno potvrdila ze nic ako ta teoria „prekyslenia“ sa v reali nedeje. zname su pojmy metabolickej acidozy co je uplne iny stav a zname su aj konkretne prvky v potravinach ktore skresluju po straveni PH mocu a ktore sa silno rozchadzaju s tym co tvrdia propagatori bullshitu o prekysleni – nic viac k tomuto netreba vediet a cela teoria prekyslenia je len samotnymi tymito dvomi argumentami polozena na lopatky a rozdupana v prachu.

          5. ano, cukry, skroby atd mozu amt neblahy vplyv na zuby. nie vsak cez nejaky PH dopad v krvi ako tvrdi teoria prekyslenia, ale tym ze ich zvysky zostanu v ustnej dutine, kde nasledne napr. sluzia ako zdroj energie pre bakterie narusajuce zubnu sklovinu …. PH v ustach menia ine veci – hlavne ovocne kyseliny atd (nech sa paci, zastancovia teorie o prekysleni, kludne si kloktajte dva krat denne citronovou stavou a hned sa uvidi ta „zasadotvornost“ + mastny ucet u zubara a chrup v tahu) …. na oboje je lahky recept – staci si umyt zuby

          v rovnici starajucej sa o regulaciu PH v procese travenia su majoritne dane tri prvky + nejake tie mineraly zo stravy atd. vapnik z kosti a podobne zveriny sa tam nekonaju. kludne si ten mechanizmus travenia nastudujte, neuskodi to ;)

          • Martin jún 1, 2015 at 19:23 #

            Nesmierne si vážim tento článok a ešte viac diskusiu pod ním, špeciálne trpezlivosť autora(ov?) a nepochybne naň budem obracať ešte mnoho ďalších naiviek, čo uveria všetkému pekne znejúcemu. Bohužiaľ, neschopnosť diskutérov držať krok s argumentáciou Žrútika je až do očí bijúca; myslím, že sa mu podarilo vyjadriť sa doslova ku každému jednému komentáru a všetky námietky stopercentne ustáť a vyvrátiť a to je nesmierne obdivuhodné.

            Problémom je, ak niekto vyslovene odmieta prejsť si takýto link(omnoho väčší ak je ten niekto dokonca člen blízkej rodiny), a ak aj si ho prečíta nepresvedčí ho to.

  8. alf december 28, 2015 at 14:24 #

    inšpiratívne čítanie a skutočne svieža argumentácia autora-ov s obdivuhodnou vytrvalosťou…som sa tiež párkrát rozosmial – na jednu stranu takmer akademická debata s použitím na druhej strane až polovulgárnych slov dávajú tejto debate akýsi „ľudský“ rozmer

Trackbacks and Pingbacks

  1. Bullshithunter: Mlieko, prekyslenie a rakovina | Žrádielko - september 2, 2013

    […] minule sme písali o tom, že celé slávne “prekyslenie” (teória že PH zo stray nám rozhadzuje PH v tele) je len veľký šarlat…. Nepokryli sme však túto tému dokonale, takže sa k nej ešte […]

  2. OSUDová rakovina | Lovci šarlatánov - december 19, 2013

    […] absolútnej nezmyselnosti rozoberá náš článok, avšak ešte podrobnejšie sa o ňom dočítate tu a po anglicky aj tu. Základnou informáciou je – bez ohľadu na to, čo jete, či to je […]

  3. Bullshithunter: vápnik v cievach, citrón a cesnak » Žrádielko - marec 7, 2014

    […] tam nenájdete časti kde by bolo PH vysoké a iné kde by bolo nízke. O tom, že celá slávna teória prekyslenia je bullshit a odvolávať sa na ňu je mimo, sme už písali v inom […]

  4. Bullshithunter: "Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov (Nevedomosť zabíja)" » Žrádielko - apríl 17, 2014

    […] Nie. Cukor, sa správa ako cukor. Nie je kyselinou, jeho PH je neutrálne a taktiež v tele nezanecháva žiadny “kyslý odpad” – to čo zanechá je taktiež z hľadiska PH neutrálne. Toto tvrdenie je jedným z najobľúbenejších a zároveň najväčších klamstiev veľkej teórie o prekyslení, ktorej sme sa už venovali v samostatnom článku. […]

  5. 5 moderných klamstiev o strave a zdraví | Diéty - strava . eu - máj 21, 2014

    […] Je to kompletná zmeska pavedy, prekrútených informácií, neznalosti biológie, anatómie a biochémie, ktorá si neustále drží svoju celkom vysokú popularitu. A to aj napriek tomu, že bola a stále aj je opakovane vyvracaná. […]

Leave a Reply