Bylinožravcom

S rôznymi formami bylinožravcov sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece. Či si idem pozrieť video na youtube, prečítať článok na blogu či v magazíne, alebo len prebehnúť statusy na Facebooku, bez ohľadu na tému sa čím ďalej častejšie objavujú všade polodebilné komentáre sfanatizovaných vegetariánov, vitariánov, fruitariánov a iných poloslepých a neuvažujúcich bláznov. A ich poučovanie ma už vážne začína srať.

Ono by to taká katastrofa možno ani nebola, veď každý si môže vybrať spôsob ako si doserie zdravie slobodne, podľa seba. Problém je, že vegemagori doslova fanaticky všade propagujú nekonzumíciu živočíšnej zložky stravy a podporujú to klamstvami a neoverenými tvrdeniami.

Nerozmýšľajú and tým, že strava založená na obilninách a iných kultúrnych plodinách pestovaných len niekoľko tisícok rokov, v porovnaní so stravou, ktorú konzumovali naši predkovia stovky tisíc rokov, je prirodzená asi ako automat na kondómy vo Vatikáne.

Podľa nich, najprirodzenejšia je pre nás strava v ktorej chýbajú pre telo potrebné vitamíny (napr. B12) a ktorá ponúka len v jednej jedinej potravine (sóji) zastúpené všetky aminokyseliny ktoré telo potrebuje.

Namiesto toho aby sa pozreli na nutričné fakty, ktoré sú proste faktami a nech sa aj poskladajú nezmenia ich, radšej nasmerujú svoju pozornosť na morálku, etiku, prípadne charizmu prednášajúceho šarlatána.

Ignorujú pri tom elementárnu logiku, že ak sa bavíme o strave, tak je podstatné čo tá strava obsahuje/neobsahuje a nie to kto nám o nej vraví a či nejaké zvieratko náhodou netrpelo.

Najhoršie na tom je, že ľudia vďaka stádovitosti majú silnú tendenciu veriť všetkému čo zachytia z viacerých strán a týchto bylinožravých zaslepencov je čím ďalej tým viac. Vzniká tak začarovaný kruh tuposti.

Ono je to totiž zase akosi v móde, hrať sa na niečo viac, hrať sa na to, že viem akože viac po zhliadnutí jedného či dvoch šarlatánskych dokumentov plných klamstiev a zmanipulovaných poloprávd, propagujúcich vegetariánstvo ako cestu k vyliečeniu z rakoviny. Rozum sa nenosí, nosí sa len ego, že ja som práve zmúdrel a ja viem viac a naučím to ostatných.

Irónia je, že práve to ego vraj paradoxne nevedia podľa nich prekonať len ľudia, ktorí namiesto prázdnych tvrdení a kvetnatých rečičiek hľadajú fakty a nevria ich zeleninovým a ovocným klamstvám.

Kto pochybuje o vyšinutosti daných jedincov nech sa spýta sám seba – skutočne chcem rady od ľudí, ktorí si namiesto overovania faktov len pochvaľujú „aká super energia z nich sála“? (kto neverí nože si nájdite na yotube hociaké video o vegetariánstve, fruitariánstve, vegánstve atď – schválne či tam nájdete jediný relevantný komentár k strave, namiesto pochvaľovania si energie ktorá z toho celého ide a akú má prednášajúci dúhovú auru hádam aj okolo penisu).

btw: ak ste sa v článku našli a ste práve vrcholne naštartovaní presvedčiť ma o opaku, smelo bojujte vašu bitku bez faktov v komentároch – no pokiaľ váš komentár bude zastávať túto novodobú zeleninovieru a nebude obsahovať žiadne relevantné dôkazy na overené vedecké štúdie, tak zbytočne strácate čas. Viera patrí do kostolov, nie na tanier.

38 komentárov

  • Peter Azor píše:

    Zdravím,
    páčia sa mi radikálne články, kde sa autor nebojí a nehanbí povedať na plnú hubu, čo si myslí. Všetka česť.
    Nepáči sa mi ale, keď sa niekto takto šikovný zhadzuje napríklad nepriamym tvrdením, že každému musí vyhovovať jeden a ten istý štýl stravovania. Alebo keď pri antivegetariánskej argumentácii použije autor iba jeden z viacerých dôvodov, pre ktoré ľudia vegetarianizmus zastávajú (existujú ľudia, ktorí sú vegáni napríklad z náboženských, etických, alebo ekologických dôvodov).

    P.S.: Osobne som toho už vyskúšal viac, bol som chvíľu vegetarián, teraz zase jem mäso a momentálne s manželkou praktizujeme THM. Tento dovetok len preto, aby bolo jasné, že toto nie je komentár od bylinožravca :)

    • Žrútik Nenažraný píše:

      Peter: ako som pisal na konci – Viera patri inde, nie na tanier. Nase tela su nejak stavane a potrebuju nejake ziviny pre optimalne fungovanie. Ak niekomu hrabe a mysli si ze to co konzumuje ma vplyv na to ako ho budu vnimat bohovia, duchovia, a ine entity, je to jeho osobna vec, ale nech tym nemagori hlavu ostatnym, lahko manipulovatelnym ludom, ktorym tak len nici zdravie.

      add individualita: tiez som zastanca nazoru ze kazdy sme individualni a kazdemu vyhovuje nieco ine. su ludia ktori z prevazne vegetarianskej stravy mozu profitovat, ale uplne vylucit zivocisnu zlozku nie je z hladiska fyziologie zdrave pre nikoho. nehovoriac o tom ze rpave bylinozravci individualitu silno ignoruju a nevedia akceptovat fakt, ze niekto je proste stavany na konzumaciu stejkov.

  • Ivan píše:

    Nikdy vegetarianstvu nepochopis, pokial budes riesit iba nutricny vplyv jedla. Jedlo ma ovela viac vplyvov, teda ovplyvnuje daleko viac veci ako len fyzicke telo, jeho stavbu, zlozenie a fungovanie.

    Zial nasa ‘moderna a vzdelana’ spolocnost o tom nema ani len sajnu, tak isto ako aj ty :) A aby mala sajnu, musela by sklopit hlavu a prestat sa hrat na najmudrejsieho na zaklade nutricnych vyskumov. Ano masko ma nutricie ktore telo potrebuje – to je jeho klad. Ale noze napis nejake zapory z inej oblasti ako fyzickej. Hm?

    • Žrútik Nenažraný píše:

      A vies tieto zvasty podporit aj nejakym serioznym vyskumom, alebo si len dalsi „ezoterik“ ktory vidi aj v hrianke budhu? Recicky o dusi, duchovi, mentalnom, astralnom a inom tele su vsetko do jedneho nepodlozene zvasty.

      Nase fyzicke telo prijima fyzicke jedlo aby mohlo vykonavat mnozstvo fyzickych funkcii ktore nasledne ovplyvnuju stav toho fyzickeho tela. Preto v prvom rade potrebuje vsetky ziviny a preto je akekolvek militantne bylinozravectvo kravina na n-tu poskodzujuca zdravie.

      Ostatne ako som pisal v zavere clanku – viera patri do kostola, nie na tanier.

    • Peter Hodak píše:

      ivan – nikdy tomu co sa tu pise nepochopis ak budes riesit vieru namiesto faktov ..

      faktom je ze keby do jedalnicka v paleolite nepribudlo maso a nasledne schopnost na spracovanie potravy pouzivat ohen je mozne ze by si dodnes lozil po stromoch a tvoj mozog by ostal mentalne na urovni opice a videl by si zazraky v ovela viac veciach ako sa snazis vidiet teraz ..

      anyway – zoberme do uvahy ze my sme ta moderna a vzdelana spolocnost ktora o tom nema ani len sajn // sklaname hlavu // prestavame sa hrat na najmudrejsieho a radi by sme sa nechali tebou poucit co to o negativnych vplyvoch masa na nase nehmotne tela ..

      • Kreativ Leo píše:

        hach.. dakto tu je už silno zakomplexovaný :D.. a plný predsudkov.. chceš dôkaz ?.. jednoducho.. rozmýšlaj.. existuje taký test.. postav pred leva králika a jablko.. a podla toho čo si vyberie to je.. vyberie si králika isto.. a potom je obdoba ludského dieťaťa.. postav pred neho králika a jablko.. ukáž mi jedno dieťa kotré zje králika a začne sa hrať z jablkom.. :D .. a potom další.. daj levovi na výber.. varene meso a surové.. skrátim to.. ak bude mať stále na výber.. 100% mesožravcov tejto planéty si vybeire surové meso.. a hádaj čo.. len človek si vyberie stále varené či pečené.. a vieš aj prečo ?.. bo bakterie.. ked ich nezabijeme tepelnou úpravou ( bo na to nemame stavaný tráviaci systém) tak oni zabiju nás.. to je fakt :P .. takže ešte v skratke to zhrneim.. človek je PLODOZRAVEC.. žiadny všežravec.. nejeme predsa listy stromov ani trávu :)

        PS: argument.. že pred X rokmy sme začali jesť meso a z toho nam začali rásť mozgy je riadna dogma :D.. základna škola prirodopis.. neexistuje na to žiadny dôkaz !!.. je to len domnenka :P

        PS2: „Preto v prvom rade potrebuje vsetky ziviny a preto je akekolvek militantne bylinozravectvo kravina na n-tu poskodzujuca zdravie.“ .. toto je totálny bullshit :DDD .. maš to vedecky potvrdené že poškodzuje zdravie ?.. ked sa tak ohánaš faktami.. bo podla mna nie.. poznám kopec veganov aj osobne.. a sú ovela zdravší ako ked jedli meso.. volása to to aj krvný obraz :P .. ja sám som darcom krvi.. 21 na konte.. a hádaj čo.. odkedy nejem meso sa sestričky len čuduju že až jake „dokonalé“ výslekdy stále mám.. náhoda čo ? :D .. hach.. no som zvedavý na tovje argumenty :)

        • Žrútik Nenažraný píše:

          co som si pytal na zaver clanku? studie, studie, studie – seriozne vedecke dokazy podporujuce bylinozravecke bullshity. co som dostal? zbierku kydov a nepodlozenych zvastov. ostatne ako vzdy ked ma nejaky vegeblbec argumentovat. varime vodu z vody a tvarime sa ze sme najmudrejsi.

          1. z toho 100% masozravcov poznas asi tak velke prd. nikdy si nemal napr. psa? ten chnapne po tepelne upravenom mase jedna radost. alebo on uz nie je masozravec? tiez by mal zrat len bobule?

          2. bakterie – asi si nikdy nevidel/necital/nestudoval nic ohladom nasho travenia okrem nepodlozenych vegezvastov. v nasom zaludku je prostredie kysle. kysle nie preto aby stravilo bobule – sacharidy vyzaduju na stravenie prostredie zasadite a travia sa v crevach. naopak, zivocisne proteiny potrebuju prostredie kysle, ktore zaroven eliminuje mozne patogeny. to je to co sa deje v zaludku, zabijaju sa bakterie a travia sa proteiny. aby si to pochopil aj ty, zapni si prosim ta nejaku rlaciu o preziti a velmi rychlo zistis ze clovek zahnany do uzkych moze/resp musi zozrat co najde, vratane casto krat suroveho masa a cuduj sa svete – PREZIJE. vlastne nie, prepac, oni vsetci ti indiani v amazonke ktori zeru surovu pecienku ci srdce hned po uloveni zvere, a vlastne aj komplet cele japonsko (ved sushi je surova ryba) asi ani neexistuju.

          3. neviem na aku ZS si chodil a kedy, ale mal by si cele svoje vzdelanie ist reklamovat. popredne univerzity sveta vyucuju ze to tak je, nehovoriac o studiach ktore to potvrdzuju. rovno nech sa paci par linkov (aj ked zbytocne, citat ich aj tak nebudes, ty sa riadis pri stravovani vierou a nie faktami a dokazmi – http://greatist.com/health/eating-meat-build-brain-121112, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10918988, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53561/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16949263, …)

          4. krvne testy pri darovani krvi nie su ani zdaleka uplne a obsahuju len obmedzene mnozstvo faktorov. sestricky sa mozu cudovat ze mas nizky cholesterol (co mimochodom tiez nie je vzdy dobre), ale homocystein budes mat pravdepodobne nepekne vysoky o deficite niektorych vitaminov a inych latok nehovoriac.

          5. ano predstav si, je to vedecky potvrdene: zhrnutie viacerych studii mas napr. tu – http://www.karger.com/Article/Abstract/46689 (nedostatok vit. B12 u bylinozravcov), http://link.springer.com/article/10.1007/BF01963568#page-1 (nervove poruchy plodu u tehotnych kvoli nedostatku vit. B12), http://adc.bmj.com/content/77/2/137.abstract (nervove poruchy u deti veganov), http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/586s.short (znizene pocty leukocitov a lymfocitov = mozny problem s imunitou), http://www.clinchem.org/content/47/6/1094.abstract (zvysene hladiny homocysteinu = zvysene riziko kardio ochoreni), http://biohorizons.oxfordjournals.org/content/3/2/197.abstract (zvysene riziko niektorych druhov rakoviny vseobecne), http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1693S.abstract (anemia), http://jn.nutrition.org/content/135/10/2372.abstract (znizenie zleho, ale zaroven aj dobreho cholesterolu, ktory telo potrebuje + zvyseny homocystein), http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1620S.short (mozne zvysene riziko rakoviny trav. systemu), … googli si dalej sam

          6. na toto fakt nemam naladu. clanok bol jasny, poziadavky tiez, ak chces dalej diskutovat dodaj dokazy, seriozne studie. ak v dalsom prispevku ziadne nebudu tak ho ani nezverejnim. zvasty zalozene na viere si mozes sirit na nejakych bylinozravych weboch, nie tu. toto ma byt seriozna diskusia zalozena na faktoch, nie kabaret hlasajuci nazory zalozene na viere (uz ti chybal len nejaky krasny kreacionisticky zaver aby si bol dokonaly blbec).

          • Marzineez píše:

            Čo podľa teba znamená „seriózna štúdia“? Vieš, ono taktiež existuje mnoho štúdií, ktoré tie tvoje vyvracajú ;) Komu teda veriť? Najlepšie sebe a skúsiť to :)
            To, že niečo hovorí popredná univerzita ešte neznamená, že to tak naozaj je, veď koľkokrát sa nakoniec ukázalo, že výskumy a štúdie „popredných vedcov“ sa vyvrátili?

          • Žrútik Nenažraný píše:

            1. pouzivame mnozne cislo – seriozne studie – pokial nieco tvrdi jedna studia je to hodne dalsieho skumania, pokial to potvrdi viac studii s rovnakym vysledkom je z toho uz mozne spravit zaver.

            2. ci je studia seriozna sa ukaze pri jej prestudovani. ano, niekedy autori (hlavne tych studii platenych sukromnym sektorom) prekrutia fakty, ale ked sa do studie zacitas tak vacsinou odhalis ze tam nie je vsetko v poriadku

            3. vyskumy poprednych vedcov sa nevyvratili az tak casto ako si myslia bezni ludia. bohuzial vacsina ludi vnima celu vedu len skrze media, ktore si velmi radi tvoria vlastne zavery z roznych studii a prekrucaju fakty tak, aby vznikol bombasticky titulok. realita je vsak taka ze seriozne studie si odporuju len velmi, ale fakt velmi zriedka.

          • metjush píše:

            seriózna štúdia?
            1. úplne prvý pod – výsledky majú aspoň 95% štatistickú spoľahlivosť (p < 0.05). to v serióznej vede, hlavne medicíne, nebýva problém, tu sa často vyžaduje oveľa väčšia presnosť (p < 0.01 alebo až 0.001)
            2. najlepšie je, ak sú to experimentálne randomizované kontrolné štúdie, kde sa dá testovať priama kauzalita
            3. bola publikovaná v rešpektovanom karentovanom časopise
            4. citujú ju iné štúdie
            5. je nezávislá/nie je financovaná niekým, kto má záujem na nejakom konkrétnom výsledku (viď výskumy ohľadom bezpečnosti umelých sladidiel, financovaných firmami, ktoré ich produkujú)
            6. ak je epidemiologická/pozorovacia, tak používa rozumnú metodológiu, necucá si z prstu, dáva si pozor na to, čo do dát zahrnie a čo nie. toto je dôležité, lebo viac menej všetky štúdie, ktoré tvrdili, že červené mäso spôsobuje rakovinu alebo niečo iné, boli obzervačné/epidemiologické štúdie, kde v princípe ľuďom povedali, nech im povedia, čo jedli za posledný rok a na základe toho spravili závery. nehovoriac o tom, že nerobili rozdiel medzi čerstvým mäsom a párkami a inými humusmi.

            takže ak máš štúdie, sem s nimi, rád si ich prečítam. ináč nehovor, že sú, keď ich nevieš doložiť.

      • Neutral píše:

        To co říkáte je možná strašný bulshit neb bylo dokázáno údajně studii: http://www.zora.uzh.ch/57326/17/Navarrete_ManuscriptMerged-1.pdf

        Nevím jestli to je přesně ono, protože tomu nerozumím, ale na základě výkladu této studie jmenuje se pro jistotu takto: Energetics and the evolution of human brain size, nedošlo k rozvoji mozku na základě stravy, ale změně pohybování. Studie, která byla doložena jako pro, je již dnes údajně popřená, ale jako laik mohu jen věřit interpretacím, třeba by nám k tomu mohl něco říct Žrútik Nenažraný.

  • sisa píše:

    ahoj, citala som o tejto zene, zije 8 rokov ako veganka, resp. vitarianka, len surova strava (100% organic fruits & vegetables, nuts, and seeds in their natural and uncooked states) a tesi sa plnemu zdraviu a vykonnosti: http://www.youtube.com/user/FullyRawKristina

    a takych ludi je viac, mozno na tom nieco bude, asi treba vyskusat a potom posudit

  • Adino píše:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18237578
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17136332
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936940

    „Dolezite je co strava obsahuje“. Presne ako pises, problem bezne dostupneho masa je ten ze naozaj nevies co obsahuje. Ked kuracie je za 6 tyzdnov z vajicka na tanieri, ked hovadzie je tak nadopovane antibiotikami, ze je coraz viac problemov s kmenmi bakterii rezistentnimi voci AB, ked ryba obsahuje tolko tazkych kovov zo zamorenej vody ze je az nebezpecne ju jest.
    Toto samozrejme plati aj o ovoci a zelenine, ale s tym ze tam mas omnoho vacsiu moznost vyberu a si ovela blizsie k pestovatelovi.

    Ja ta nejdem presviedcat. Kazdy nech si je to co podla seba uzna za vhodne. Ale argumenty ktore predkladas su na rovnakej urovni ako argumenty fanatickych veg(etari)anov.
    Pises ze chyba v bezmesitej strave mnozstvo vitaminov (napriklad B12) a este aky ? Nie je to nahodou tak ze potraviny bohate na vitaminy su prave zelenina a ovocie?

    Ja si myslim ze clovek potrebuje vyvazenu stravu, dostatok zivocisnych bielkovin, a zaroven dostatok vlakniny a vitaminov zo zeleniny a ovocia. Zlata stredna cesta. Ale ked sa niekto rozhodne ze nebude jest maso, pre take alebo onake dovody, neznamena to nutne ze je fanatik. Dnes nie je problem si B12 a kompletu zlozku aminokyselin doplnit. Inak cital som zaujimavu studiu kde pisu ze nedostatok B12 v neskorsom veku suvisi s ubytkom mozgovej hmoty. Mozes to pouzit v dalsom clanku ako argument na to ze vsetci co nejedia maso (jediny prirodny zdroj B12) su vdaka tomu v „zacarovanom kruhu tuposti“

    • Žrútik Nenažraný píše:

      studie ktore posielate su trosku mimo. prva nevravi prakticky nic, druha vravi o tom ze zvysena konzumacia zeleniny a ovocia ma ochranny ucinok voci niektorym civilizacnym ochoreniam (co nikde nepopierame, naopak, s tymto suhlasime) – nikde sa vsak nevenuje zivocisnej zlozke potravy. je to ako povedat ze ked odtiahnem zavesy, bude v izbe viac svetla, ale uz sa vykaslem na umytie totalne spinaveho okna.

      tretia studia konstatuje viacmenej len to co aj druha + k tomu dodava ze je tu zvysene riziko deficitu roznych nutrientov (vlastne tak podporuje to co aj my piseme).

      1. o vplyve chovu zvierat na hodnotu ich masa, vajicok ci mlieka predsa nikde nepochybujeme. je jasne ze krava chovana v mastali ktora v zivote nevidela slnko a nepasla sa na trave ma mlieko so znacne inym obsahom vitaminu D, ci pomerom mastnych kyselin. jednoznacne sa zhodneme v tom ze dnesne podmienky velkovyroby si vyberaju svoju krutu dan na tom ze dane suroviny stoja prevazne za prd.

      taka ista situacia je vsak aj na trhu s ovocim a zeleninou. ak sa nieco odtrhne zelene a dozrieva to v kontajneroch na lodi, ci dokonca v spolupraci s etanolom v sklade supermarketu (bezna prax), tak to ma tiez zancne daleko od nutricneho profilu zreleho, zo stromu odtrhnuteho a hned konzumovaneho ovocia, ci cerstvej zeleniny.

      riesenie najst si lokalneho pestovatela je rovnake ako najst si lokalneho chovatela. nie je to ziadna praca navyse + mozeme byt naozaj radi ze na Slovensku este „domaci chov“ funguje a celkom prosperuje.

      2. argumenty ktore predkladame su podlozene faktami, na rozdiel od tych ktore siria bylinozravci. ano chyba mnozstvo nutrientov – okrem vitaminu B12 trebars aj vitamin D a mnozstvo mineralov ci stopovych prvkov (vapnik, zelezo, zinok, jod), ale aj esencialne aminokyseliny, ci dokonca zname omega-3 mastne kyseliny.

      btw: studie o vplyve deficitu vitaminu B12 na nervovu sustavu a mozog spominame uz tu ;)

  • kazimir píše:

    Si tak vravím, že podaktorí z toho mäsa aj osprostievajú. Psychiater ti k tomu spraví myslím aj fundovanú vedeckú štúdiu. Kebyže máš ten carnivore chrup tak nás hádam aj dohryzieš všetkých, ale…stavím sa že nemáš. Tak môžeš len dúfať že nás zahubí nedostatok B12 (aj keď len veganov, vegetariáni sú safe), ale to tiez asi nevyjde. Dobrú chuť každopádne :)

    • Žrútik Nenažraný píše:

      Krasne vidiet vasu neznalost a sfanatizovanost:

      1. ak si preklikate prilozene odkazy, zistite ze tie studie uz robene boli a prave bylinozravecke diety a stravovacie systemy sposobuju deficit vitaminu B12, ktory ma za nasledok to „osprostievanie“. ten posudok si tda odlozte pre seba, pravdepodobne ho budete potrebovat viac ako ja.

      2. argumentacia bylinozraveckym chrupom, ci crevami a odmietanie faktu ze existuju vsezravci je znamy vegansky bullshit – venovany je mu ciastocne aj dalsi clanocek – vid http://www.zradielko.sk/2013/08/vitarianstvo/

      3. mliecne vyrobky a vajcia (ktore lakto-ovo-vegetariani smelo konzumuju), sice patria medzi zdroje vitaminu B12, no znacne „chabe“ (napr svajciarsky syr obsahuje na 100g len nieco okolo 50% ODD B12, a slepacie vajce len 6%). dufat nemusim v nic. kazdy si je strojcom svojho stastia a zdravia a ak si niekto vyberie dobrovolne ze si ho pomaly ale isto znici (a to ako to fyzicke tak aj psychicke) je to jeho volba. nasim cielom je len poskytnut dostatok informacii tym ludom, ktori nechcu byt oblkopeni len vyfabulovanymi a prekrutenymi bullshitmi

  • Smad píše:

    Ja vegetarianom, veganom a takym ostatnym fandim, apon mi zostane viac masa ;)

  • Chamurapi píše:

    Nie som zastanca vegetarianstva, jem aj maso.
    Chcem sa len opytat, co si myslis o Dr. Bukovskom?
    Jeho urcite nemozes obvinovat, ze si info cuca z prsta ci ze tara o astralnych svetoch.
    Vo svojich mnohych knihach ci clankoch dava kopec odkazov na studie proti masu.

    • Žrútik Nenažraný píše:

      Ano, ma hromadu studii, akurat si treba dat pozor na to co su to za studie. Propagatori bylinozravectva maju silnu tendenciu hladiet len na „polovicu pravdy“.

      Uvediem priklad: ak studia dokaze ze ludia v skupine 1, ktori jedia viac zeleniny ako ludia v skupine 2 maju po par rokoch menej chorych na rakovinu, ci kardio tazkosti, tak sa z toho vyvodi zaver ze zelenina moze byt zdraviu prospesna. uz tu treba zbystrit, kedze sa jedna o observacnu studiu, ktora sama o sebe nikdy neposkytuje dostatocny dokazovy material na vyslovenie nejakeho zavazneho a univerzalne platneho tvrdenia. moze byt totiz skreslena roznymi inymi faktormi (alkohol, cigarety, stres, okolite prostredie, psychicky stav, … vratane veci ktore vedecky tim ani pri najlepsej snahe nevie ovplyvnit). na zaklade podobnych studii vsak bylinozravci veselo vyslovuju zavery ze treba zrat len zeleninu (pricom vsak ani samotni vedci, ktori dane studie robia taketo zavery nerobia – len skonstatuju ze je tu sanca, ze zelenina je zdraviu prospesna).

      priklad 2.: podobna observacna studia, len sa porovnavaju dve skupiny ludi – prva ktora zerie vela masa s druhou ktora nezerie ziadne (vegani). vzhladom na to ze vela masa konzumuje napr v USA bezna populacia, tak ako vzorka posluzi ona. zameriavame sa teda na pozorovanie „beznej populacie“ vs. „veganov“. nesleduje sa ako ti ludia ziju, kolko sportuju, ci sa nejak staraju o svoje zdravie atd. bezna populacia vsak na tieto cinnost hadze bobok, zatial co vegani sa budu pravdepodobne aj viac hybat a snazit sa pre svoje zdravie spravit aj nieco ine ako len „jest bezmesitu stravu“. vysledky takej studie potom mozu porovnavat vlastne ludi ktori aktivne sportuju a sleduju aj tie najmensie zdravotne tazkosti vs. ludi ktori travia cele dni vo fastfoodoch a pred telkou ci PC a k doktorovi idu az ked maju nador vo velkosti futbalovej lopty, alebo skolabuju na ulici. z toho sa vsak neda vyslovit objektivny zaver ze je veganstvo zdrave. jedine co sa da z toho urcit je, ze veganstvo v spojeni so zivotnym stylom kedy sa clovek aktivne stara o svoje zdravie, je zdravsie ako ked clovek sedi na zadku a tlaci sa hamburgermi a prdi na svoje zdravie. bohuzial z tohoto vegani vyberu len to sa im hodi a potom vsade tvrdia ze prave nejedenie zivocisnej stravy je to najzdravsie co sa da spravit (pritom to vobec nie je pravda).

      vacsina podobnych studii ktore sluzia veganom na demonizaciu masa a ospevovanie zelovocu su prave podobne observacne studie ktore za serizony dokaz pre take tvrdenia pokladat nemozno.

      co z toho vyplyva?

      ze treba v prvom rade citat nie len co niekto na zaklade studii tvrdi, ale aj samotne studie aby bol obrazok uceleny. bohuzial toto takmer nik nerobi a potom ludom staci ze ma niekto titul z mediciny, hra sa na odbornika na stravu, publikuje o nej knihy (pozor, nie odborne, ale popularne urcene verejnosti – odborna komunita by ho pravdepodobne vysmiala ako sarlatana a fusera) a pretrca sa v mediach. taky clovek je v ociach beznych ludi naozaj odbornikom na stravu a velmi radi si od neho nechaju poradit (aj ked velmi, ale velmi zle).

      existuje mnoho studii, ktore naopak porovnavaju beznu populaciu vs. vegansku a dokazuju ze striktne bylinozravectvo so sebou nesie znacne rizika. mnozstvo dalsich studii potom napriklad aj vyvracia myty o tom ze by konzumacia cerveneho masa bola rizikovym faktorom pre kardio tazkosti ci onkologicke ochorenia. ostatne mnoho z toho sa da overit aj v praxi, ked clovek zacne patrat po oblastiach na svete, kde sa ludia dozivaju vysokeho veku pri plnom zdravi – mnoho z tychto komunit zije prevazne na masitej a mliecnej strave a napriklad take obilniny takmer nepoznaju. mozeme teda rovnako ako vegani len na zaklade pozorovania populacie tvrdit, ze prave obilniny, cerealie, muka, cestoviny atd su najhorsia zloba.

  • Cranky píše:

    Ahoj Zrutik

    Dakujem za clanok

    Viem ze si napisal ze na pokracovanie dalsej diskusie pozadujes relevantne fakty a studie, ktore nemam. (a nechce sa mi hladat ich, lebo som leniva)

    Chcem ti len povedat, ze aj ked mas inak pekne vystavane a argumentacne podlozene clanky, na tomto mi velmi vadi ze hadzes do jedneho vreca vsetkych od vegetarianov, cez veganov az po raw veganov, pripadne frutarianov.

    Treba spomenut, ze tieto skupiny su rozne, a to jednak tym co vsetko (ne)jedia a aj tym ako a cim vysvetluju svoje stravovanie.
    Podla man je totiz velky rozdvylucne surovymi plodmi a orieskami.

    A ano, som vegetarianka, a jedalnicek si podla mojho nazoru udrzujem pestry a dostatocne nutricne bohaty.

    Prajem pekny den

    • Žrútik Nenažraný píše:

      Samozrejme, su tam rozdiely, no uz pri lakto-ovo-vegetarianstve zacinaju prve negativne efekty a rizika (a cim prisnejsie bylinozravectvo to potom je, tym horsie su aj negativa – s prakticky kazdym okresanim jedalnicka o nejaku potravinovu skupinu smerom k zelenine a ovociu sa clovek automaticky zbavuje aj roznych potrebnych nutrientov v strave).

  • NN píše:

    Našiel som tu dosť skvelých článkov písaných sviežim provokatývnymm štýlom, ktorý mi osobne dosť sedí. Je ale totálne šarlatánsky bullshit publikovať blud, že rastlinná strava nie je nutrične plnohodnotná. Veď predsa kombináciou úplne bežných rastlinných pokrmov v pohode dosiahnem kompletný a vyvážený podiel esenciálnych aminokyselín, nehovoriac o tom, že niektoré rastlinné potraviny (tzv. superpotraviny) obsahujú kompletnú škálu esenciálnych aminokyselín. Sú to pritom plodiny známe tisíce rokov v čase, keď naša civilizácia bola v plienkach. Plnohodnotná bielkovinová strava je pre vegetariánov aj vegánov úplne bežná a ľahko dosiahnuteľná. O tom snáď už dnes – v čase vrcholových športovcov (atlétov, boxerov, kulturistov), ktorí sú vegetariáni alebo vegáni – už snáď nikto nepochybuje.

    Toľko k esenciálnym aminokyselinám, ďalšia vec sú esenciálne tuky. Orechy a semiačka sú odpoveď. V poslednej dobe sa šíria bullshity napríklad o omega-3 a nenahraditeľnosti EPA a DHA v rastlinej strave. Bullshit je už len to, že EPA a DHA sa v rastlinnej strave nenachádza a teda vegán vraj nemá ako zo stravy prijať EPA/DHA omega-3! No oveľa väčší bullshit je to, že sa nehovorí o schopnosti organizmu produkovať EPA a DHA z ALA omega-3.

    Je mi jasné, že z nedostatku výskumov v tejto oblasti sa o schopnosti transformácie ALA na EPA/DHA v nimulosti nevedelo. Pochopiteľné, ak beriem do úvahy fakt, že vplyv omega-3 a najmä podiel voči omega-6 je pomerne nový. Samozrejme, existujú aj čisto rastlinné zdroje EPA a DHA, diď príslušné výživové doplnky. Dnes ale vieme, že vegetarián má v plazme rovnaký podiel EPA/DHA ako nevegetarián aj keď vegetarián EPA a DHA neprijíma zo stravy. Ako je to možné?

    Ako zvyčajne, odpoveď na túto otázku o omega-3 (EPA/DHA) je v prípade vegetariánov a vegánov obyčajné ľanové semiačko alebo mandľový orech s ich vysokým obsahom omega-3 (ALA) a shopnosť organizmu jeho premeny, ktorá je u vegánov a vegetariánov prirodzene efektívnejšia ako u bežnej populácie nevegetariánov.

    Podobne sa dá diskutovať o všetkom, čo vraj vegetariánom v strave chýba ;-)

    • Žrútik Nenažraný píše:

      Clanok je v prvom rade kritikou tych bylinozravcov, ktori siria svoje bludy s akousi moralnou, etickou a hlavne spiritualnou omackou. Mierumilovni vegani, vegetariani a dalsi *ani ktori sa rozhodli riskovat svoje zdravie danou dietou nam nevadia – je to ich rozhodnutie ak chcu riskovat ze v strave nebudu amt dostatok zivin.

      Hlavnym problemom tych diet je ze proste zavrhuju obrovske skupiny prave tych nutricne najbohatsich potravin, no takmer vobec nevzdelavaju cloveka v tom ako a co by mal jest aby tie nutrienty do seba dostal. Kompletne spektrum esencialnych aminokyselin v ziadnej nezivocisnej ptoravine zastupene proste nie je – to je fakt. Ano, daju sa ziskat potrebne aminokyseliny kombinaciou viacerych zdrojov rastlinnych bielkovin, no ruku na srdce – kolko bylinofanatikov toto realne svojich nasledovnikov uci? Ak si dam stejk, tie aminokyeliny dostanem do seba vetky potrebne. Ak oproti tomu budem zrat soju na milion sposobov a ani len okom nehodim na ine zdroje rastlinnych bielkovin tak mi tie aminokyseliny budu chybat.

      Co sa omega-3 tyka, mechanizmus premeny ALA je znamy a rovnako tak je zname aj to ze 24% ALA v tele oxiduje a na premenu na DHA a EPA su potom k dispozicii len 3/4 z daneho prijateho mnozstva. A znovu si zoberme v uvahu aj to, v ako malo druhoch potravin z rastlinnej stravy je vobec ALA zastupene.

      Kludne diskutujme o nutrientoch vo vegedietach aj dalej:
      – vapnik,
      – zelezo,
      – oblubena B12 – napr. tento vitamin z vegediet proste v normanom nozstve neziskas nech sa aj poskladas – jedina moznost je do danej diety jest aj doplnky vyzivy co sa uz ale znacne bije s vrdeniami v zmysle „vege* je prirodzena strava cloveka“
      – … (je toho mnoho)

      Snad sa nejdeme hrat na to ze s nicim nie je pri vegedietach problem a ze vsetci vegesialenci su plne vzdelani v nutricnej problematike a presne vedia co maju jest aby im nic nechybalo + skolia to aj svojich nasledovnikov?

      A smelo potom zabrdnime aj do oblasti antinutrientov ktorych je vdaka vegediete v potrave casto ovela viac ako pri „beznej strave“ obsahujucej aj zivocisne zlozky.

      V reali proste kto nema silno nastudovanu nutricnu prolematiku a nechce brat ziadne doplnky vyzivy do seba vegedietami potrebne ziviny v potrebnom mnozstve nedostane.

      Ano, zelenina a ovocie su v strave dolezite. Ano, maju vplyv na zdravie. Ano, odporuca sa aj oficialne mat ich v jedalnicku zatupene vo velkom a s tym plne suhlasime. No nema vyznam vyhadzovat zo stravy komplet zivocisnu zlozku a ziadny seriozny nutrocny poradca, ci organizacia to ani neodporuca.

      • NN píše:

        Ono vegetariánstvo ako také nie je primárne o zdraví a o lepších nutričných hodnotách. Väčšinou ide o etický či filozofický aspekt. Som lakto-ovo-vegetarián už takmer dve desatročia z etických dôvodov a mám skôr problém so zarytými odporcami alebo ľudmi, ktorí sa začnú povýšenecky vypytovať na hlúposti ak počujú, že sa v reštike pýtam či je zeleninová polievka s mäsom alebo vývarom z kosti :-/ Ver, že pre vegetariána je nepríjemné konverzovať pri obede s uškŕňajúcim sa tupcom (ktorých je z hľadiska veľkosti jednotlivých množín v nevegetariánskej obci oveľa viac ako vo vegetariánskej). Jednoducho vegetarián má vyššiu šancu, že natrafí na debila, ktorý mu bude znepríjemňovať obed. Sám (ako aj všetci vegetariámi ktorých poznám) máme tendenciu pokiaľ možno neupozorňovať okolie, vyhýbať sa plamenných diskusiám s idiotmi o stravovaní, neupozorňovať na to, že niečo nejeme a to zvlášť v cudzom prostredí s niekým, kto má apriori odmietavé stanovisko a potrebuje len niekoho zosmiešniť pri stole počas jedla. Nechápal by si, aké časté to je aj medzi inak bezproblémovými ľudmi (kolegami, rodinou, známymi). To len k tomu, že fanatika nájdeš kdekoľvek bez ohľadu na to ako sa stravuje.

        Inak patrí k tomu aj niekoho nazývať bylinožravcom ako v názve tohto článku ;-) Zhadzuješ tým akurát tak seba a inak slušný blog o mýtoch.

        Ohľadne vápniku, je práve jeden z častých mýtov spájať jeho nedostatok s vegetariánstvom ;-) Najlepším zdrojom vápnika: brokolica, karfiol, špenát, sézam, mak, mandle, sója.

        Rôzne riasy, fermentované rastlinné výrobky sú zdrojom aj B12.

        Čo sa týka rastlinnej stravy a jej bielkovinových nutričných hodnôt, tak zrovna sója ktorú spomínaš, je plnohodnotný zdroj bielkovín. Navyše kombinácia rastlinnej stravy tak, aby bala plnohodnotná čo do obsahu esenciálnych amino, stačí veľmi jednoducho skombinovať obilniny a strukoviny.

        Dám len pár názvov a odkazov, komentár k tomu myslím netreba: konopné semeno, ľanové semeno, avokádo, chia, kustovnica čínska, sója, cícer, quinoa, maca.

        http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2
        http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3163/2
        http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4351/2

        Na záver jeden IMHO výstižný obrázok: http://www.vegan-fighter.com/images/originals/1374495929.jpg ;-)

        • Žrútik Nenažraný píše:

          Plati to co sme pisali uz v clanku – viera nepatri na tanier ale do kostolov, chramov, atd. ;)

          Necit sa prosim ta ze si sikanovanovy vegetarian – uplne rovnaka situacia v restike (ale aj v rodine) nastava ak sa spytam ja ci mi vedia povedat povod masa, resp. ci je z volne chovanych zvierat pasenych na trave atd, alebo ked sa snazim zistit trebars aj v obchode ci je nejaky masovy vyrobok bez konzervantov a podobne. Toto je celkovo problem ochoty ludi u nas pracujucich v predaji a sluzbach a mentality nasho naroda ze vidia len seba a zvysok ludi s ich postojmi su im vsetci „divni“. Nie je to o tom ze niekto chce sikanovat primarne vegetarianov – je jedno cim je clovek „iny“, odnesie si to. Divali by sa blbo aj keby si sa pytal len na to ci ti polievku spravili cerstvu alebo je uz ohrievana ;)

          Naproti tomu militantnych veganov, ktori silou mocou vsade zasieraju diskusie svojimi moralnymi uvahami a bullshitmi o tom ako je clovek „plodozravec“, ci take ze nic ako „vsezravec“ vraj neexistuje atd – tak takych je plno a stretavam ich aspon ja sam az privelmi casto (prave im je clanok urceny – opakujem, proti tym mierumilovnym cela redakcia nic nemame, nech si jedia co chcu to je ich slobodna volba pokial nechodia a vsade dookola neroztrubuju ze zit len na semiackach a bobulach je to co musi robit kazdy).

          Vapnik – v pomere na vahu ano, je mnoho dobrych rastlinnych zdrojov. Je vsak nieco ine zjest pol kila syra a pol kila spenatu :) V diete je dolezite aj to aby si do seba potrebne mnozstvo dostal, nie len to ze dana potravina ktorej realne zjes malo co sa hmotnosti tyka ma dacoho vela.

          B12 – samozrejme, v malom mnozstve sa B12 najde kade tade, znovu vsak pozerajme na to kolko z danej potraviny bezne prijmes a to ake su poziadavky organizmu na mnozstvo ktore by potreboval. realitu jasne dokazuju v tomto pripade studie, ktore proste jasne ukazuju ze hladina B12 je uz u vegetarianov, ktori mozu aspon mliecne a vajcia znacne nizsia ako by mala byt – http://ajcn.nutrition.org/content/78/1/3.full (zhrnutie + dole studie). polemika je tu zbytocna, data hovoria jasne – ten deficit tam je bez ohladu na to kde budeme hladat nejake zdroje B12 v rastlinnej risi.

          Ano, ospravedlnujem sa, moja chyba, v rychlosti sa mi zliali dve myslienky do jednej vety – soja je jediny rastl. protein s celym spektrom esencialnych aminokyselin. Kombinovat treba vsetky ostatne rastl. zdroje proteinov. K soji som chcel len spomenut predtym to ze jej konzumacia je stale znacne diskutabilna, hlavne co sa tyka nie fermentovanych produktov z nej a osobne by som ju bez rozmyslu neodporucal.

          A znovu zopakujem – problem s vacsinou nutrientov v ramci vegediet nie je ani tak v tom ze by sa dane nutrienty nedali ziskat, ale v tom ze to ako vsetko nakombinovat, ako casto co jest atd takmer nik z vegeblaznov sovjich nasledovnikov neuci – v drvivej vacsine je to len na tej urovni „nejedz maso lebo etika/moralka/viera/chudiatka zvieratka, … pricom maximalne sa spomenie ze existuju potraviny ktore doteraz clovek nepoznal ako quinoa, pseno, klicky atd atd.

          k obrazku: kludne pogooglime po dalsich „old bodybuilders“ :) dedovia si zasluzia uctu, no dovod pre blahorecenie veganstva v tom nevidim – vacsina ich papa normalne, resp. hrce masa a mliecnych produktov.

          btw: dost podstatne byva pri roznych nutrientoch hlavne doba ktoru clovek na vegedietach stravi. negativa sa spravidla prejavuju az po dlhsej dobe, ked telo minie vsetky zasoby danych vitaminov ktore pripadne malo a nezvlada uz ani prisposobovat rozne procesy novym urovniam nutrientov.

          • lolo píše:

            k vitaminu b12 – vytvara sa cinnostou mikroorganizmov…kedysi sa tieto mikroorganizmy hojne nachadzali v pode…vo vsetkom ovoci a zelenine, dnes, ked je vsetko chemicky postrekovane uz nie su ziadne mikroorganizmy a preto maju s jeho nedostatkom v dnesnej dobe problem aj masozruti…

            a este ti posielam raw vegan jedalnicek na jeden den, v ktorom je kompletne mnozstvo vitaminov, mineralov a aj aminokyselin….
            http://oi58.tinypic.com/t6ufpz.jpg
            http://oi61.tinypic.com/mb0n4m.jpg

          • Žrútik Nenažraný píše:

            1. tie bakterie sa tam nachadzaju hojne aj dnes, rozdiel nie je v pesticidoch, ale v hygienickych navykoch. + same o sebe ani zdaleka nepokryli potrebu vit. B12 ani vtedy a nepokryvaju ju ani dnes.

            2. masozruti nedostatkom vit. B12 netrpia. prave v mase je ho totiz dostatok. naopak, su zdokumentovane pripady kedy kvoli deficitu B12 a problemov s tym suvisiacimi museli byt hospirtalizovani vyznavaci veganstva

            3. „kompletne mnozstvo vitaminov a mineralov…“ ved pri prvom pohlade jasne vidiet ze tam to kompletne mnozstvo nie je – su polozky ktorych je pomenej alebo take co chybaju uplne (ta B12). o tom ze kazdy je individualny a ze niekto moze mat tie poziadavky na nutrienty vyssie, iny moze vybrane potraviny nejakym sposobom neznasat (napr. orechy su jednym z hlavnych alergenov), tiez by sa dalo velmi dlho polemizovat nad mnozstvom sacharidov, nad tym ze vlastne clovek musi zozrat za den podla toho jedalnicka skoro 4kg ovocia, ci nad tym ze zdrave tuky su tam zastupene len vo velmi malom mnozstve

            … problem veganov, zastancov raw stravovania a vlastne asi kazdeho do extremu potiahnuteho stravovania je, ze si neuvedomuju ze jedna dieta vhodna pre vsetkych neexistuje a keby aj bola, tak urcite to nie je ta, ktora zakazuje rovno cele vyznamne potravinove skupiny.

          • NN píše:

            1. Baktérie tvoria B12 v hrubom aj v tenkom čreve v dostatočnom množstve. Vstrebateľnosť je ale z tohto zdroja pre väčšinu populácie minimálna a viac ako s príjmom súvisí so schopnosťou vstrebávania – zahlienením, povlakom čriev a najmä s tým, že len malá časť čreva je schopná vstrebávať B12. Je to dané fyzykálnymi zákonmi – jednoducho posunom obsahu sa B12 odsúva do tej časti čreva, kde ho uť telo nedokáže vstrebať. Je celkom možné, že pri hladovke sa B12 vstrebáva vo vyššom množstve práve na konci telkého čreva. Štúdie o tom som ale nenašiel. Viac info tu: http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/are_intestinal_bacteria_a_reliable_source_of_b12/

            2. Nedostatkom B12 trpia často aj „mäsožravci“ pretože málokto má dostatočný príjem viac ako 100g hovädzieho dene, prípadne ľudia takmer vôbec nekonzumujú pečeň. Väčšina „mäsožravcov“ je na tom s B12 veľmi podobne ako lakto-ovo-vegetariáni, pretože mäso pre nich je hlavne o hydine, kde je B12 nedostatočné množstvo. Malé množstvá B12 prijímané stravou sú zo zdravotného hľadiska tiež nedostatočné: http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/small_amounts_of_animal_products_do_not_cure_b12_deficiency/

          • Žrútik Nenažraný píše:

            1. nejaky relevantny zdroj pre tieto tvrdenia / nie len to o hladovke (studie, pokusy, experimenty, …)? na diskutovanie bez dokazov a spliechanie tvrdenia ako sa hodia je dost miesta na sarlatanskych weboch, nie tu.

            2. kusok masa, par vajicok, mliecne produkty – nikde nie je pisane ze B12 sa da ziskat len z hovadziny. +rad by som videl zdroj k tvrdeniu ze „nedostatkom B12 trpia casto aj masozravci“. dohladat exemplarne priklady veganov ktori boli kvoli deficitu B12 hospitalizovani nie je problem, tak ak su na tom nevegani tiez tak zle snad to nebude problem ci?

          • NN píše:

            Ten jedálniček je úplne OK až na D a B12. Čiže pri pohybe na slnku a doplnení B12 je ten jedálniček absolútne v poriadku. Ak by si chcel vyššie množstvo zdravých tukov, stačí ti pridať 1 polievkovú lyžicu semienka ľanu a za hrsť mandlí. Z ALA Omega-3 si totiž vegetarián vyprodukuje EPA/DHA v dostatočnom množstve a s oveľa vyššou účinnosťou oproti bežnej nevegetariánskej populácii, takže rybí tuk alebo suplementy vôbec nepotrebuje. Malá schopnosť transfotmácie ALA na EPA/DHA sa týka najmä mäšožravcov. Ak by si tento jedálniček obohatil o OVO a LAKTO vegetariánsku stravu, nemáš absolútne žiadny problém ani s B12, môžeš ľahko nastaviť vysoký obsah bielkovín a realizovať aj nízkosacharidovú stravu. Za predpokladu, že je pečeň nasýtená – na udržanie dostatočných hodnôt B12 stači LAKTO-OVO strava. Keďže nedostatok B12 je ťažké merať, je napriek tomu vhodná suplementácia a to rovnako aj pre mäsožravcov.

            Problém môže byť s vitamínom D, ktorý by som v našich končinách odporúčal v zimných mesiacoch dopĺňať, najmä tým, ktorí sa v lete málo alebo nesprávne slnia.

          • Žrútik Nenažraný píše:

            chyba tam nie len B12 a D, ale aj sodik (dost dolezity prvok), otazne je tiez mnozstvo bielkovin (imo je tam velmi male mnozstvo pre bezneho cloveka a uz vobec nedostatocne pre aktivneho – vlastne celkovo tie ODD viacerych veci tam su dost diskutabilne), dalej to mnozstvo fruktozy, ale aj objemu jedla – zozrat za den cez 4kg ovocia a zeleniny je tiez diskutabilne.

            zdravymi tukmi nemyslim len PUFA. do jedalnicka patria aj MUFA, SFA a vhodne su aj niektore trans-tuky (napr. CLA). tie reci o tom kto si ako premiena ALA mame tiez niecim podlozene? ci zase len tvrdeniami bez zdroja z veganskych webov?

            v jednom prispevku povies ze lakto-ovo na dostatok B12 podla teba nestaci (a dokonca ani ked k tomu este jes aj maso) a v tomto ides tvrdit ze lakto-ovo na udrzanie staci. (a ta vsuvka o tom ze pecen musi byt nasytena – imo len dokaz toho ze veganstvo proste nie je vhodne a uz vobec nie prirodzene ako to mnohi vegani prezentuju)

          • NN píše:

            Sodík? Ehm, to asi nemyslíš vážne, že? Čo tak obyčajná kuchynská soľ a minerálky? Okrem toho najlepšie zdroje sú: karfiol, mrkva, špenát, hlávkový šalát… takže znova – pre vegána žiadny problém.

            Premene ALA na EPA/DHA a jej efektivite sa venuje niekoľko štúdií, ktoré merali EPA/DHA u vegánov. Čítal som takú, ktorá porovnávala obsah EPA/DHA v krvi pre skupiny ktoré konzumovali 1/ lososa, 2/ ľanové semeno 3/ chia alebo nejaké orechy (už si nepamätám) a sledovali hodnoty v čase. Skupina, ktorá konzumovala ľanové semeno mala hodnoty porovnateľné ako pojedači rýb – aj keď o niečo nižšie – boli dostatočné. Zdroj štúdie si nepamätám a hľadať sa mi ju nechce. Okrem toho, kto má strach o zdroj EPA/DHA a nechce sa spoliehať na transformáciu z ALA – existuje aj vegánsky zdroj EPA/DHA, výťažky z rias ako napríklad: http://opti3omega.com/opti3.html

            Či je vegánstvo OK albo nie, je vec tých, ktorí sa tak stravujú. Strach o ich zdravie mať nemusíš, pretože im stačí suplementovať jednu jedinú vec a to je B12 a dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel v kombinovaní jedál. Zhodiť celé vegánstvo spolu s vegetariánstvom, latko-ovo-vegetariánstvom len pre B12 je demagógia, pretože aj ľudia, ktorí dlhodobo nejedia pečeň alebo hovädzie, majú často B12 nedostatok, sú chudokrvní, alebo majú nedostatok železa a pritom nikdy neboli vegetariáni. Nedostatok B12 majú napríklad z častého popíjania alkoholu. To sú problémy z praxe, spýtaj sa lekára. Okrem toho – vačšina bežných všežravcov sa stravuje úplne príšerne. Vegetarián, ktorý už z princípu rozmýšľa nad svojím jedálničkom, je o triedu inde ako pojedači ton cukru, bielej múky, transtanstných tukov a prepálených smažených šmakov za „výhodnú“ cenu zo supermarketu. Keď si porovnám svoju lakto-ovo-vegetariánsku stravu so stravou ktoréhokoľvek všežravca, ktorého poznám, bude moja strava nutrične hodnotnejšia ako strava 95% bežných ľudí. To je proste fakt a ty my ho nevyvrátiš. Kompetný jedálniček si kvôli športu podrobne vediem a analyzujem už dlho. Nejaký všežravec, ktorý kupuje podľa ceny (väčšina) môže o mojom jedálničku len snívať. Robím intenzívne silový šport na úrovni o ktorej sa bežnej populácii nesníva a bez problémov zabehnem maratón. U lekára som nebol ani nepamätám a jediné čo suplementujem je B12, aj keď by som možno nemusel.

            Že existujú aj tupci, ktorí si zničia zdravie, nie je primárne o ich ZLEJ strave, ale o tom, že sú tupí. Podobne môžu dopadnúť buchtoví vegetariáni aj tí všežraví pojedači cukru, bielej múky a transmastných šmakov za „výhodnú“ cenu, ktorých vidíš všade okolo seba ako vlečú svoje tučné rite vpred ku skorému kardiovaskulárnemu zlyhaniu ;-) Štatistika úmrtnosti mi dáva zapravdu.

          • Žrútik Nenažraný píše:

            Sam si prezentoval ten jedalnicek ako kompletne pokryvajuci vsetko potrebne. Zrazu sme pri tom ze v nom nie je B12, sodik, ci vit. D. Nikde netvrdim ze neexistuju zdroje sodika prijatelne pre veganov, len ze ak davas niekam ukazku jedlanicka a tvrdis ze pokryva nutricne potreby tak by ich porkyvat aj mal a nie ze potom sa tu bavime v X prispevkoch ze tam toho celkom dost a celkom podstatnych veci chyba.

            A ja som zda sa mi raz videl studiu ze Astar Seran caka na orbite a Jastere z vesmiru nas chcu ocipovat, ale hladat ti ju nejdem, nechce sa mi … bud ta studia existuje a vies ju dohladat + predlozit, alebo nema vyznam bavit sa o tom co si uz horko tazko pametas.

            Samozrejme, kazdy nech sa stravuje ako chce, no nech ma kompletne informacie a nie len polofanaticke bullshity ktore sadnu do agendy veganom. Znovu opakujes to ze „aj masozravci maju nedostatok B12“ a ja znovu opakujem – ukaz mi studiu ktora to dokazuje, alebo tvoj zdroj.

            To, ze vacsina vsezravcov sa stravuje priserne, v tom sa urcite zhodneme. No to, ze sa ludia nevedia stravovat zdravo nie je dovod na to aby sme glorifikovali prave veganstvo. Staci im uplne ak svoj jedalnicek upravia len mierne a nie drasticky (co je prechod na veganstvo). Taktiez porovnavat ze vegani su vseobecne zdravsi, ci dlhsie zijuci ako bezna populacia je scestne. Vegan sa nenapchava po veceroch zemiakovymi lupienkami, hranolkami, a pravdepodobne neberie chladnicku v noci utokom (pricom by mohol – aj vegani mozu zrat nezdrave jedla ktore zapadaju do ich filozofie). To ich lepsie zdravie v mnohych ohladoch nie je o tom ze vylucuju zivocisnu potravu, ale ze vylucuju prave tie nevhodne potraviny. To, ze tam zaraduju aj zivocisne produkty im je skor na skodu, kedze je tak tazsie ziskat potrebne nutrienty z incyh zdrojov a nie vsetky su ziskatelne.

            Ostatne sam v poslednom odstavci spominas buchtovych veganov – zaraza ma teda ze ides veganstvo glorifikovat ked si ocividne aj sam musis uvedomovat ze to nie je o tom ci jes/nejes zivocisne ptoraviny, ale o tom ci jes/nejes vhodne/nevhodne potraviny (z hladiska nutrientov, upravy, kombinacie, kvality, … no nie z hladiska rozdelenia rastlinne/zivocisne).

          • NN píše:

            Jedálniček je OK, aj keď mne osobne by rozhodne nevyhovoval. Najmä z dôvodu, že pomerne často potrebujem prijať menej ako 40g sacharidov a súčasne cez 120g bielkoviny za deň a to by som s tým ovocím a zeleninou asi tak ľahko nedokázal :-) Nikto ale s takouto stravou (zvlášť ak je pestrá a zdroje nutrientov obmieňa) nezomrie na nedostatok živín. OK je preto, lebo doplniť sodík je pohoda, väčšinou ho máme priveľa a so suplementáciou B12 sa u vegánov jednoduchá ráta, či je to pre niekoho prirodzené alebo nie. Otázku prirodzenosti je treba hodiť za hlavu :-) – jednoducho z hľadiska výživy je dôležité B12 doplniť. Bodka. Glorifikovať čokoľvek je samozrejme scestné, každá strava má svoje nedostatky a žiadna nie je ideálna. Vegánstvo rozhodne neglorifikujem, len tvrdím, že práve z dôvodu, že vegetariáni sa väčšinou zamýšľajú nad jedálničkom, je priemerný vegetarián zdravší ako priemerný všežravec. Aj keď teoreticky mu nič nebráni žrať trashfood, nekonzumuje ho a práve to je rozdiel, ktorí tvorí samotná pozornosť strave. Ak etda porovnáme životný štýl, je vegetariánstvo preukázateľne zdravšie, aj keď samozrejme má svoje riziká. Z toho dôvodu nie je namieste zhazovať tento spôsob stravovania. Môžeme spolu kritizovať nedostatky, tie sú ale z pohľadu celkového prospechu mizivé, zvlásť ak ich riešiš pár suplementami.

            Nakoniec, vegetariánstvo je o etike, kde akákoľvek debata o nutrientoch je síce dôležitá, ale pre vegetariána až druhoradá. A dá sa tak žiť s veľmi kvalitnou stravou s minimom suplementácie. A o to tým idiotským „bylinožravcom“ ide ;-) Peace.

          • Žrútik Nenažraný píše:

            „tvrdím, že práve z dôvodu, že vegetariáni sa väčšinou zamýšľajú nad jedálničkom, je priemerný vegetarián zdravší ako priemerný všežravec“ – ved ale ide celu dobu len o toto jedno. zdravsia strava nie je o tom byt veganom, alebo vegetarianom, je to o tom zaujimat sa o stravu, nutrienty a volit podla toho co je zdravsie, nie podla toho ci je nieco rastlinne, alebo zivocisne.

            vsezravec, ktory sa zaujima o stravu ma naroky na nutrienty splnene len stravou bez doplnkov a ovela lahsie ako vegan, ci vegetarian. okrem toho ma daleko vacsie moznosti volby a pokial jeden nutrient nie je vo vybranej skupine potravin ktoru z nejakeho dovodu nemoze, tak ma moznost ziskat ho inde. (co napr. pri alergii na orechy by mal vegan dost velky problem).

            clanok je hlavne o militantnych veganoch, ktori presadzuju svoju vieru v zeleninu skoro tak agresivne ako fundamentalni islamisti ich vieru v mohameda. kade chodia tade maju plne huby toho ako je veganstvo zarucene zdravsie (nie je, zdravsie je zaujiamt sa o stravu a nie vylucovat slepo hned niekolko skupin potravin) a ako je veganstvo jedina prirodzena strava pre cloveka (nie nie je, nic co sposobuje deficit nutrientov prirodzena strava proste byt nemoze).

            a prave z toho dovodu je uplne na mieste vegansky fanatizmus zhadzovat.

            mimochodom – viera, etika a moralka su pekne veci, no z hladiska optimalneho zdravia a fungovania organizmu su ked tak az na druhom mieste, po zabezpeceni dostatku potrebnych nutrientov.

            btw: porovnavajme konecne porovnatelne:

            ak porovname zivotny styl vsezravca, ktory sa zaujima o stravu, jej zlozenie a nutrienty minimalne rovnako ako nutricne uvedomely vegan, tak je ten vsezravec priblizne na rovnakej urovni co sa zdravia tyka, no navyse sa moze stravovat bez supplementacie nejakych nutrientov doplnkami vyzivy a aj naplnenie dennej davky nutrientov ma jednoduchsie. nie je dovod aby bol veganom.

            no a ak porovname buchtoveho vegana zeruceho trashfood s vsezravcom zerucim trashfood, tak su na tom nahovno obaja a to ze jeden je vegan ho nezachrani.

          • NN píše:

            Samozrejme. Dôvod na takéto vedomé obmedzenie stravovania je čisto etický. Iný zmysel to mať ani nemôže. Chcem len povedať, ža aj keď je to z hľadiska výberu stravy určite ťazšie, dá sa to pri troche snahy a zdravého rozumu robiť zdravo, dokonca aj pri extrémnych nárokoch na zaťazenie organizmu športom resp. extrémne aktívnym životným štýlom. Lakto-ovo-vegetarián prakticky nemusí suplementovať nič, vegetarián a vegán musí suplementovať B12 a dať si pozor na dostatočné a správne slnenie (vitamín D), prípadne suplementovať aj D, možno aj EPA/DHA.

            Každopádne taký vitarián alebo frutarián je dosť obmedzený v tom, že veľmi ťažko dosiahne low carbs, alebo vysoký pomer bielkovím súčasne s nízkym príjmom sacharidov. Možno sa to dá (neskúmal som) ale bude to myslím dosť ťažké. Na druhej strane poznám vitariánov, ktorí sú na zväčša sacharidovej strave (kopec fruktózy) kondične oveľa zdatnejší ako ja a napríklad v mountain runnig ma schovajú do vrecka, pričom kopec z nich je podstatne starších :-D tak neviem… To už je ale skôr vec tréningu – alebo sa tým aspoň utešujem ;-D Pár z nich porovnávalo výkonnosť keď jedli všetko a keď boli vitariáni (raw, živá strava). Vraj im výkonnosť podstatne stúpla pri vitariásnkej strave. Neviem… neskúšal som zatiaľ na sebe a najbližiu dobu asi ani nebudem. Môžem len potvrdiť, že tí dedkova sú kurevsky fyzicky zdatní a vyzerajú byť extrémne vitálni a zdraví. Mnohým všežravcom (vrátane mojich rodičov) by stačilo v ich veku nemať problém s nadváhou, kĺbami, tlakom a nechodiť po lekároch, nieto ešte podávať extrémne športové výkony. Ale možno je to tým športom, iným životným stýlom, genetikou a nie stravou…

1 Trackback or Pingback

Pridaj komentár